Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Uznávaný Bloomberg sa pustil do západnej Európy! Potopili ste Slovensko

Ferdinando Guigliano Zobraziť galériu (4)
Ferdinando Guigliano (Zdroj: FB / Ferdinando Guigliano)

BRATISLAVA - Téma Európskej liekovej agentúry, ktorú Bratislava napokon nezískala, stále rezonuje. Nielen slovenská strana si ale myslí, že Európska únia urobila chybu, keď presunula jej sídlo z Londýna do Amsterdamu. Podobný názor má aj komentátor prestížnej spoločnosti Bloomberg Ferdinando Giugliano, ktorý to únii poriadne natrel.

Ako si všimol portál novinky.cz, podľa Guigliana je veľká škoda, že z nie úplne férových dôvodov nebola ako nové sídlo EMA vybraná pôvodne favorizovaná Bratislava. Výber to vraj bol otvorený a transparentný, nie však múdry.

„Nič proti Parížu a Amsterdamu, ale Európska únia mala možnosť vyslať signál výberom metropol, ktoré sú menej spojené s centrom EÚ," mienil komentátor a dodal, že výber posilní názor, podľa ktorého sa jadro EÚ nezaujíma o perifériu. To sú hlasy, ktoré silnejú najmä v stredoeurópskych a východoeurópskych krajinách.

Uznávaný Bloomberg sa pustil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/archív)

Doterajšie sídlo Európskej liekovej agentúry - SITA / AP 

Prepásnutá šanca

Komentátor ale dodal, že z istého pohľadu výberu rozumie. „Problém je, že agentúre hrozil hromadný odchod zamestnancov, ak by sa presunula na Slovensko, čo môže čiastočne vysvetliť inkriminované rozhodnutie," pripustil.

Autor taktiež tvrdí, že Európska únia prepásla šancu aspoň raz sa prezentovať ako ten, ktorý dáva, a nie berie. „Členské štáty ich mohli vybrať, aby i ostatným krajinám v ťažkostiach ukázali, že za úspech budete odmenení," dodal.

Guigliano konštatoval, že aj írsky Dublin a talianske Miláno, pred ktorými dostali prednosť napokon vybrané mestá, by boli dobrými voľbami. „Tieto dve mestá ležia v krajinách, ktoré boli centrom krízy eurozóny, avšak dokázali sa zotaviť," napísal Giugliano.

Doterajšie sídlo liekovej agentúry
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA / AP)

Doterajšie sídlo Európskej liekovej agentúry v Londýne - SITA / AP

Kritika od Fica

Fakt, že EMA bude napokon sídliť v Amsterdame a nie v jednej z nových členských krajín, kritizoval aj premiér Robert Fico. Tvrdí, že ide o príklad toho, že sa v poslednom čase porušujú kritériá nastavené v EÚ. 

„Boli jasne nastavené kritériá, ako sa budú premiestňovať agentúry z Veľkej Británie do Európy. Tieto kritériá boli absolútne odignorované a veľkí hráči si urobili s malými hráčmi, čo chceli,“ kritizoval Fico v rámci svojho prejavu na konferencii o energetických úsporách a možnostiach decentralizovanej energetiky.

Róbert Fico na obede
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

Robert Fico - SITA/Diana Černáková

Chyba vlády, tvrdí opozícia

Opozícia zas poriadne skritizovala vládu, ktorá podľa nej môže za tento výsledok. OĽaNO tvrdí, že vláda sa zobudila, už keď bolo neskoro a viaceré krajiny začali aktívne lobovať a získavať podporu na presídlenie agentúry.

„Nestačí len proklamovať záujem Slovenska o hlbšiu európsku integráciu, ale treba robiť reálne kroky, ktoré zo Slovenska urobia rešpektovaný štát Európskej únie," uviedla zas členka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Cigániková (SaS).

Viac o téme: Európska lieková agentúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu