Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hrozná správa Amnesty International: Mjanmarsko zaobchádza s Rohingami na úrovni apartheidu

Rohingovia
Rohingovia (Zdroj: Foto: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

BANGKOK - Mjanmarsko vystavuje rohinských moslimov dlhodobej diskriminácii na úrovni "odľudšťujúceho apartheidu". Uviedla to v utorok ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo svojej vyšetrovacej správe, ktorá vyvoláva otázky, čomu budú čeliť Rohingovia po návrate domov.

Agentúra AP pripomína, že od konca augusta ušlo pred násilnosťami do susedného Bangladéša takmer 620.000 mjanmarských Rohingov. Mjanmarská armáda všetky obvinenia z útokov voči Rohingom a z ich vyháňania odmieta a tvrdí, že bojuje len voči teroristom. Podľa svetových lídrov je nevyhnutné zastaviť násilie a Mjanmarsko by malo umožniť utečencom, aby sa v bezpečí vrátili domov.

Amnesty International zhromaždila za dva roky vo svojej správe rozhovory a dôkazy o tom, ako Rohingovia žijú v Mjanmarsku - sú vystavení "nebezpečného systému štátom podporovanej, inštitucionalizovanej diskriminácie, ktorá sa rovná apartheidu".

Podľa ľudskoprávnej organizácie takéto zaobchádzanie spĺňa medzinárodnú právnu definíciu zločinu proti ľudskosti. Rohingovia žijú v Mjanmarsku už po niekoľko generácií, ale napriek tomu tam nemajú občianske práva ani štatút národnostnej menšiny.

Viac o téme: MjanmarskoAmnesty InternationalRohingovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu