Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Martin zabil vybrzďovaním bábätko (†8 mes.): Odstrašujúci trest pre bláznov za volantom

Z Octavie zostala iba kopa šrotu. Zobraziť galériu (3)
Z Octavie zostala iba kopa šrotu. (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Krajský súd v Prahe poslal dnes na deväť rokov do väzenia vodiča, ktorý vlani v decembri na diaľnici D10 vybrzďoval iné auto, a spôsobil tým závažnú nehodu. Vo vybrzďovanom vozidle zomrelo osemmesačné dieťa, jeho rodičia utrpeli ťažké zranenia. Súd Martinovi Kostnerovi (36) zároveň uložil deväťročný zákaz šoférovania a musí zaplatiť škodu vyše 1,4 milióna českých korún (cca 55-tisíc eur). Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa na mieste odvolal. Prípad tak bude riešiť pražský vrchný súd.

Vodič unikal pred policajtmi ako blázon: VIDEO Keď ho chytili, odrovnal ich dvomi vetami

Nehoda sa stala 28. decembra neďaleko mesta Brodce v smere z Prahy na Mladú Boleslav. Podľa štátneho zástupcu obžalovaný predbehol na BMW sprava Škodu Octavia, prudko sa zaradil do ľavého pruhu pred ňu a začal razantne brzdiť. Dôvodom malo byť to, že vodič dostatočne rýchlo nezareagoval na Kostnerovo blikanie a neuhol sa mu z cesty. Na nečakaný manéver stihli zareagovať vodiči troch áut za Octaviou, ktorí strhli riadenie a zabránili zrážke. Vodič Audi, ktorý išiel za nimi ako štvrtý, do Octavie zozadu narazil.

V nabúranej Octavii cestoval vtedy tridsaťpäťročný muž s manželkou a osemmesačným synom. Všetci nárazom utrpeli početné zlomeniny, žena mala zlomenú chrbticu. Dojča zomrelo po prevoze do nemocnice. Malo zlomeninu lebky a devastačné poranenie mozgu. Rodičia dodnes trpia posttraumatickými stresovými poruchami.

Martin zabil vybrzďovaním bábätko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Okrem väzenia a zákazu riadenia musí Kostner zaplatiť škodu vyše 1,4 milióna korún, najvyšší podiel zo sumy chce Česká kancelária poisťovateľov, lebo Kostner nemal pri nehode na svojom vozidle uzavreté poistenie.

"Ja som navrhoval trest, ktorý by sa pohyboval prinajmenšom v polovici zákonnej trestnej sadzby, čo je 11,5 roka," povedal po vynesení rozsudku prokurátor Tomáš Milec, ktorý si nechal lehotu na odvolanie. "V tomto prípade išlo o skutočne mimoriadne škodlivý trestný čin... svojím konaním zničil fungovanie mladej rodiny a došlo k úmrtiu malého osemmesačného chlapca," dodal.

Právny zástupca obžalovaného sa po konzultácii s ním odvolal proti výroku o vine aj o treste. "Zjavne to nie je jednoznačné na všeobecné ohrozenie, domnievam sa, že by bolo skôr vzhľadom na dôkaznú situáciu na mieste rozhodnúť o usmrtení z nedbanlivosti, kde je samozrejme nižšia trestná sadzba," povedal obhajca Petr Novotný. Trestná sadzba by sa v prípade usmrtenia z nedbanlivosti pohybovala medzi dvomi až ôsmimi rokmi.

Martin zabil vybrzďovaním bábätko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Súd pri pojednávaní vypočúval znalca aj svedkov nehody. Svedkovia popisovali, ako sa ostatní vodiči snažili zranených vyslobodiť, hlavné úsilie smerovalo práve k zranenému dieťaťu. Vypočúvaní svedkovia sa zhodli, že diaľnica nebola v čase nehody namrznutá. Vodič Audi bol po nehode otrasený. Podľa svedkov sa ľudia snažili otvoriť na zdemolovanej Octavii dvere, kvôli rozsiahlemu poškodeniu to ale nebolo možné.

Ako jeden zo zásadných dôkazov označil sudca Ivo Zelinka odborný posudok, ktorý predstavoval analýzu technicky prijateľného nehodového deja. Súd výsledok posudku porovnával s dostupným záznamom z palubnej kamery z automobilu, ktorý išiel za dotknutými vozidlami. "Záznam z palubnej kamery úplne zodpovedá zaisteným stopám," povedal Zelinka.

Martin zabil vybrzďovaním bábätko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa súdnych znalcov vodič Audi nemohol stretu zabrániť ani pri dodržaní bezpečnej vzdialenosti. Nemal dosť priestoru ani na to, aby sa vyhol oblúkom, uviedli znalci. Podľa súdu narazil do Octavie rýchlosťou 105 kilometrov za hodinu. Pri dodržaní bezpečnej vzdialenosti by síce do vozidla pred sebou narazil v nižšej rýchlosti, vzniknuté zranenia by ale boli porovnateľné.

Kostner mal už v minulosti zakázané šoférovať kvôli alkoholu za volantom. Bol tiež odsúdený za vydieranie svojej bývalej priateľky, s ktorou mal spory ohľadom peňazí.

Viac o téme: NehodaAutoDiaľnicaSúd VybrzďovanieMartin Kostner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu