Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Amerického vojaka uznali vinným z vraždy irackého civilistu

Lawrence Hutchins
Lawrence Hutchins (Zdroj: SITA)

CAMP PENDLETON - Vojenský súd na kalifornskej základni Camp Pendleton vo štvrtok uznal vinu seržanta americkej námornej pechoty v prípade vraždy irackého civilistu. Informovala o tom armáda Spojených štátov.

23-ročného Lawrenca Hutchinsa uznali vinným z vopred neuváženej vraždy a spolčenia s cieľom zavraždiť 52-ročného Hášima Ibráhíma Awáda, ktorého 26. apríla 2006 uniesli a usmrtili americkí vojaci v dedine Hamdáníja pri Bagdade. Incident sa snažili zamaskovať, aby vyzeral ako zabitie povstalca. Seržantovi, ktorého považujú za hlavného organizátora vraždy, hrozí doživotný trest.

Hutchins podľa súdu naviedol siedmich vojakov na únos Awáda z jeho domu potom, ako sa im nepodarilo dolapiť vodcu miestnych povstalcov. Napriek tomu ho zbavili viny z únosu, prepadu, vlámania a bránenia vo výkone spravodlivosti.

Seržant bol obvinený aj z toho, že navrhol umiestniť k telu obete ukradnutú lopatu a samopal typu AK-47, aby pôsobilo dojmom povstalca, ktorý kopal jamu pre umiestnenie bomby. Spolu s Hutchinsom usvedčili z vojnového zločinu všetkých osem vojakov zapletených v prípade Awádovej vraždy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu