Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európska únia chce odstrániť prekážky rýchleho nasadenia armád: Čo si pod tým predstavuje?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska únia sa rozhodla postupne odstrániť prekážky, ktoré bránia rýchlemu nasadeniu ozbrojených síl jej 28 členských krajín proti agresorom v rámci Európy alebo spoza jej hraníc. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

"Potrebujeme byť schopní efektívne reagovať na vnútorné aj vonkajšie krízové situácie," povedala v Bruseli pri príležitosti zverejnenia plánov Únie eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová.

Cieľom EÚ je skvalitnenie infraštruktúry, ako sú mosty, cesty či vzletové a pristávacie dráhy, ktoré nemajú dostatočnú nosnosť pre ťažkú vojenskú techniku. Súčasťou plánov je aj odbúranie ciel a administratívnych prekážok, ktoré sú príčinou časových strát a zvyšovania nákladov, čo má za následok nižšiu obranyschopnosť EÚ.

Európska únia predloží do marca odporúčania, aké kroky by sa mali podniknúť, ako aj to, kto by ich mal uskutočniť a za aký čas. Predstavitelia NATO už dlhší čas vyzývajú na zjednodušenie predpisov platných pre presun vojenskej techniky medzi jednotlivými štátmi, pričom argumentujú, že vybavenie povolení na prejazd vojenskej techniky cez európske štáty môže trvať až 30 dní.

Viac o téme: ArmádaNasadenieBruselEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu