Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rokovania o Brexite sa hýbu pomaly: Londýn má už iba dva týždne na dohodu

Michel Barnier
Michel Barnier (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Šieste kolo rokovaní o brexite v Bruseli prinieslo iba mierny pokrok, ale nie prelom v troch oblastiach, ktoré sú pre Európanov kľúčové. Uviedol to hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier, ktorý zopakoval, že bez dostatočného pokroku v prvej fáze rokovaní lídri Únie na summite v decembri nepristúpia k jej druhej fáze - k rokovaniam o obchodných vzťahoch.

Barnier počas spoločnej tlačovej konferencie s britským ministrom pre brexit Davidom Davisom pripomenul, že z hľadiska Bruselu sú tri hlavné priority - práva občanov v EÚ, režim na írsko-severoírskej hranici a finančné vyrovnanie - nedeliteľné a musia byť vyriešené v prvej časti rokovaní.

"Británii a Európskej únii zostávajú dva týždne na dosiahnutie dostatočného pokroku na to, aby členské štáty schválili otvorenie obchodných rokovaní na summite 15. decembra," upozornil Barnier. Spresnil, že ak sa decembrový termín nepodarí dodržať, lídri EÚ sa k tejto téme vrátia až na svojom ďalšom summite v marci 2018.

Vyjednávač EÚ ocenil, že britská strana prezentovala niektoré účinné záruky v oblasti občianskych práv Európanov žijúcich v Británii a konkrétnych administratívnych postupov, ktoré by podľa EÚ mali byť jednoduché a lacné. Zároveň však skonštatoval, že ešte stále sú záležitosti, ktoré treba dotiahnuť do konca, napríklad zjednocovanie rodín, vyplácanie sociálnych dávok či možnosť odvolať sa na Súdny dvor EÚ. Dodal, že pokračujú rokovania o hraničnom režime na írsko-severoírskej hranici, kde má EÚ záujem, aby brexit neovplyvnil negatívne Veľkopiatkovú dohodu, a pripomenul, že Brusel očakáva od Londýna presné záruky aj v oblasti finančného vyrovnania.

Britský minister Davis upozornil, že je neprípustné, aby boli "vytvorené nové hranice v Spojenom kráľovstve", čo je reakcia na úvahy, že Severné Írsko by po brexite mohlo získať osobitné postavenie a zostalo súčasťou colnej únie a jednotného trhu EÚ. Takýto stav by zaručil kontinuitu súčasného režimu na írsko-severoírskej hranici. "Británia uznáva potrebu konkrétnych riešení, ale nie za cenu ústavnej a ekonomickej integrity krajiny," odkázal Davis.

Viac o téme: BruselVeľká BritániaEurópska úniaMichel BarnierBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu