Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Zemetrasenie na Sachaline vyvolalo menšie cunami, zomreli dvaja ľudia

TOKIO - Najmenej dvaja ľudia zahynuli pri sérii troch zemetrasení, ktoré dnes otriasli ruským ostrovom Sachalin. Postihnuté bolo najmä prístavne mesto Neveľsk na juhu ostrova. Informovalo o tom ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Tridsaťročná žena zahynula, keď sa v Neveľsku zrútila strecha miestneho Paláca kultúry. V tom istom meste zomrel počas evakuácie na srdcový záchvat aj jeden muž, dvaja ďalší ľudia boli zranení.

Gubernátor regiónu Ivan Malachov uviedol, že dopoludňajšie otrasy zeme zničili množstvo budov. Prírodný živel spôsobil taktiež prerušenie dodávky elektrického prúdu. Väčšinu z 24.000 obyvateľov Neveľska evakuovali do bezpečia.

Miestne úrady v Neveľsku zriadili pre ľudí bez prístrešia stanový tábor. Do oblasti prišli na pomoc záchranári a psychológovia. Japonská meteorologická agentúra informovala, že prvé zo zemetrasení s epicentrom neďaleko južného cípu Sachalinu malo magnitúdu 6,4. Následné prívalové vlny o výške do 30 cm zasiahli západné pobrežie najsevernejšieho japonského ostrova Hokkaido.

K škodám alebo obetiam v Japonsku podľa predbežných informácií nedošlo, v niektorých mestách zaznamenali len ľahké otrasy. Japonské úrady odvolali výstrahu pred cunami na západnom pobreží Hokkaido tri hodiny po prvom zemetrasení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu