Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Putin sa odhodlal k zaujímavému kroku: Regionálni guvernéri v krajine budú pod ochranou

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin chce, aby elitní vojaci z Národnej gardy chránili regionálnych guvernérov krajiny. Návrh je súčasťou zákona, ktorý by mal čoskoro schváliť parlament, keďže v ňom dominujú poslanci lojálni Putinovi.

Národná garda vznikla minulý rok a vedie ju Putinov bývalý ochrankár a spolupracovník Viktor Zolotov. Prezident vymenoval pred marcovými prezidentskými voľbami, v ktorých bude zrejme opäť kandidovať, 11 nových guvernérov. Tí sú prevažne mladší ako ich predchodcovia.

V súčasnosti sú členovia elitnej gardy pridelení iba prezidentovi, premiérovi, najvyšším parlamentným a súdnym predstaviteľom a zahraničným politikom počas návštev. Okrem toho je ich hlavnou úlohou boj proti terorizmu, ochrana kľúčových zariadení krajiny, stráženie armádnych skladov či predchádzanie verejným nepokojom.

Rozmiestnenie elitných síl naprieč regiónmi a republikami by mohlo umožniť Kremľu rýchlo potlačiť akékoľvek nepokoje súvisiace s nadchádzajúcimi voľbami. Politický analytik Dmitrij Oreškin pre ruský denník Kommersant označil Národnú gardu za "elitnú štruktúru vytvorenú Putinom". "Zolotovovi verí najviac zo všetkých. Guvernérov chce dostať pod prísnejšiu kontrolu Kremľa," dodal Oreškin.

Viac o téme: Vladimir PutinNárodná garda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu