Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Náhle rozhodnutie sudkyne v kauze s expremiérom Nečasom: Zásadné nahrávky sú nelegálne

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Sudkyňa z Prahy 1 Helena Králová počas utorňajšieho hlavného pojednávania v tzv. kauze Nagyová, týkajúcej sa údajných poslaneckých "trafík", náhle rozhodla o nezákonnosti odpočúvaní ako dôkazov v danom prípade.

Obhajcovia ich nelegálnosť napadli už v prípravnom konaní, teda fakticky posledné štyri roky od policajných zásahov na Úrade vlády. Ako píše spravodajský server Novinky.cz, až doposiaľ však štátni zástupcovia (prokurátori) ani súdy v iných častiach tejto kauzy odpočúvanie a záznamy z nich nikdy ako nezákonné neoznačili.

Sudkyňa Králová patrila medzi tých, ktorí s odpočúvaním nemali až doposiaľ problém, pokračujú Novinky.cz. Sudkyňa pôvodne riešila časť prípadu týkajúcu sa údajného zneužitia Vojenského spravodajstva a ani tam odpočúvania nespochybnila.

Zásadný zlom nastal v utorok v čase, keď na súde vypovedal ako svedok niekdajší minister financií z čias vlády v súčasnosti obžalovaného Petra Nečasa z ODS a stále ešte šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vrchný súd v Prahe zrušil v septembri rozsudky v kauze údajného prezradenia utajovanej správy českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS), ktoré vyniesol v procese s bývalou šéfkou kabinetu predsedu vlády ČR Janou Nagyovou, dnes Nečasovou, lobistom Ivom Rittigom, právnikom Davidom Michalom a podnikateľom Tomášom Jindrom. Nečas bol predsedom vlády ČR od 28. júna 2010 do 17. júla 2013. V júli 2013 podal demisiu v dôsledku kauzy Nagyová a úplne odišiel z politickej scény, vysvetľujú Novinky.cz

Viac o téme: Jana NagyováJana NečasováKauza Nagyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu