Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česká ODS v súboji o hrad kandidáta nemá: Podporia už nestraníckeho Topolánka

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Výkonná rada Občianskej demokratickej strany (ODS) sa v pondelok večer uzniesla, že nebude nominovať na poslednú chvíľu svojho kandidáta do januárových českých prezidentských volieb. Zároveň podporila nestraníckeho kandidáta Mirka Topolánka, ktorý v rokoch 2002-10 túto stranu viedol. Informoval o tom český spravodajský server Novinky.cz.

Po rokovaní výkonnej rady šéf ODS Petr Fiala povedal novinárom, že prvoradým cieľom ODS je, aby nebol znovu zvolený Miloš Zeman. "Jeho prístup k výkladu ústavných právomocí sa ukazuje ako nebezpečný, jeho praktický výkon v úrade považujeme v mnohých ohľadoch za problematický a želáme si, aby ČR mala iného prezidenta," vysvetlil.

Rada sa tiež uzniesla, že Topolánek je vhodným kandidátom na prezidenta. "V čase, keď sa ukazuje jasný mocenský pakt Zeman-Babiš, pokladá výkonná rada Mirka Topolánka za nestraníckeho kandidáta, ktorý je schopný tomuto paktu čeliť," dodal Fiala, ktorého citovali Novinky.cz. Podľa šéfa ODS má Topolánek potrebné zahraničnopolitické skúsenosti, ale tiež vnútropolitické znalosti a je zástancom silnej euroatlantickej väzby.

Fiala pripomenul, že samotný Topolánek nemal záujem byť straníckym kandidátom a že podľa svojho vyjadrenia nie je členom ani voličom ODS. Podporu pre svoju kandidatúru získal Topolánek medzi zákonodarcami rôznych politických strán.

V utorok o 16.00 h vyprší uchádzačom o prezidentský úrad lehota na odovzdanie prihlášky na ministerstve vnútra. Zatiaľ sa do súboja o Hrad zaregistrovalo 12 uchádzačov. Priame prezidentské voľby v ČR, druhé v poradí, sa budú konať 12. a 13. januára, prípadné druhé kolo je naplánované na 26. a 27. januára.

Viac o téme: Prezidentské voľbyODSMirek Topolánek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu