Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Expremiér Topolánek potvrdil kandidatúru na prezidenta: Postaví sa silnému rivalovi

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Bývalý český premiér a expredseda Občianskej demokratickej strany (ODS) Mirek Topolánek chce byť prezidentom. Českej televízii v nedeľu potvrdil, že vstúpi do súboja o Hrad, ak sa mu podarí získať podpisy desiatich senátorov. Podporu hľadá v niekoľkých kluboch, pretože sa chce stať nestraníckym kandidátom.

"Ja som sa v utorok, možno emotívne, pretože rozumom by som to nikdy neurobil, rozhodol, že budem kandidovať na prezidenta, a začal som zháňať podpisy," vysvetlil svoj postoj Topolánek. Súčasný český prezident Miloš Zeman Topolánkovi tento týždeň na TV Barrandov poradil, že sa má aj naďalej venovať energetike a do politiky sa by už znovu nemal pliesť.

Termín na odovzdanie kandidatúry ministerstvu vnútra je do 7. novembra, pripomína spravodajský server ČT 24. Doteraz tak urobili bývalý veľvyslanec vo Francúzsku Pavel Fischer, textár a podnikateľ Michal Horáček, hudobník a predseda strany Rozumní Petr Hannig, šéf Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu Jiří Hynek, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek, expredseda Akadémie vied ČR Jiří Drahoš a lekár Marek Hilšer. Viac než 50.000 podpisov má prezident Miloš Zeman.

Viac o téme: Prezidentské voľbyODSMiloš ZemanMirek Topolánek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu