Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Masaker v Texase! Streľba v kostole, 26 mŕtvych, prvé FOTO útočníka, bol to vojak

Streľba v baptistickom kostole Zobraziť galériu (12)
Streľba v baptistickom kostole (Zdroj: SITA/AP, FB)

SUTHERLAND SPRINGS - Pri streľbe v baptistickom kostole v meste Sutherland Springs v americkom štáte Texas v nedeľu zomrelo 26 ľudí, ďalších najmenej 24 utrpelo zranenia. Páchateľom bol údajne iba 26-ročný Devin Kelley, ktorého vyhodili zo vzdušných síl USA kvôli napadnutiu manželky a dieťaťa. Informuje o tom televízia CNN.

V dnes už zmazanom Kelleyho profile na sociálnej sieti sa 29. októbra objavila fotografia útočnej pušky s popisom: She’s a bad bitch.
Zobraziť galériu (12)
V dnes už zmazanom Kelleyho profile na sociálnej sieti sa 29. októbra objavila fotografia útočnej pušky s popisom: She’s a bad bitch.  (Zdroj: FB)

Strelec bol podľa miestneho šerifa jeden a strieľať začal okamžite po príchode do kostola. Tragédia sa stala okolo 11:30 miestneho času (okolo 18:30 SEČ). Podľa aktuálnych informácií je útočník po smrti.

Devin Kelley
Zobraziť galériu (12)
Devin Kelley  (Zdroj: FB, Polícia)

Obec Sutherland Springs leží na území okresu Wilson, približne 48 kilometrov juhovýchodne od veľkomesta San Antonio. Svedkyňa, ktorá pracuje na neďalekej čerpacej stanici, tvrdí, že v čase omše začula asi 20 striel.

Texaský guvernér Greg Abbott potvrdil 26 mŕtvych a 20 zranených po streľbe v kostole s najväčším počtom obetí v histórii amerického štátu Texas. Informovala o tom v noci na pondelok agentúra AP. Obeťami sú osoby vo veku od päť do 72 rokov. Streľbu neprežila ani 14-ročná dcéra tamojšieho pastora Annabelle Pomeroyová. Pastor Frank Pomeroy s manželkou boli v čase incidentu odcestovaní a na obrade sa preto nezúčastnili. Bilancia obetí sa môže ešte meniť.

Annabelle Pomeroyová
Zobraziť galériu (12)
Annabelle Pomeroyová  (Zdroj: FB)

Útočník v čiernom oblečení a s taktickou výzbrojou vrátane "balistickej vesty" vošiel v nedeľu predpoludním miestneho času do kostola v Sutherland Springs a začal strieľať z útočnej pušky do veriacich.

Šesťročný Rylan Ward je ťažko zranený. Strelec ho trafil štyrikrát.
Zobraziť galériu (12)
Šesťročný Rylan Ward je ťažko zranený. Strelec ho trafil štyrikrát.  (Zdroj: FB)

Jeden z obyvateľov mestečka Sutherland Springs po vypuknutí streľby vzal svoju pušku a utekal ku kostolu, kde útočníka zastavil, uviedol regionálny riaditeľ texaského úradu pre verejnú bezpečnosť Freeman Martin.

Pri incidente zahynula aj učiteľka nedeľnej školy Karla Holcolmbeová spolu s manželom Bryanom.
Zobraziť galériu (12)
Pri incidente zahynula aj učiteľka nedeľnej školy Karla Holcolmbeová spolu s manželom Bryanom.  (Zdroj: FB)

Strelca, ktorý potom nasadol do svojho auta a z miesta činu ušiel, tento muž ďalej prenasledoval. Po krátkom čase našli policajti útočníka v aute mŕtveho. Nie je jasné, či spáchal samovraždu, alebo ho zastrelil zmienený naháňajúci muž.

Masaker v Texase! Streľba
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: FB)

K incidentu sa na Twitteri vyjadril aj prezident Donald Trump, ktorý je teraz na návšteve Japonska. Nech je Boh s ľuďmi z texaského Sutherland Springs,” napísal. Sústrasť pozostalým vyjadril aj texaský guvernér Greg Abbott. „Modlíme sa za všetkých, ktorých postihol tento ohavný čin,” napísal.

Po nahlásení incidentu vyslali k budove početné policajné hliadky, ako aj záchranárske vrtuľníky. Okresný šerif Joe Tackitt uviedol, že útočníka sa podarilo zneškodniť, počet obetí streľby však bol zatiaľ nejasný.

Obeťou sa stala aj Joann Wardová, matka štyroch detí.
Zobraziť galériu (12)
Obeťou sa stala aj Joann Wardová, matka štyroch detí.  (Zdroj: FB)

Streľba v baptistickom kostole
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA / AP)

Strelca vyhodili z armády

Agentúra AP s odvolaním sa na dva zdroje z prostredia vyšetrovania uviedla, že strelcom bol Devin Kelley. Predpokladaný páchateľ Kelley žil podľa zdroja AP na predmestí San Antonia a na základe doterajších zistení prepojenie s organizovanou teroristickou skupinou nemal. Vyšetrovatelia teraz preverujú jeho účty na sociálnych sieťach.

Devin Kelley
Zobraziť galériu (12)
Devin Kelley  (Zdroj: FB, Polícia)

Pentagón krátko po tom, ako médiá zverejnili údajnú totožnosť páchateľa, uviedol, že tento muž slúžil v minulosti pre vzdušné sily Spojených štátov. Ako uviedla hovorkyňa letectva Ann Stefanekova, Devin P. Kelley od roku 2010 až do svojho odchodu v roku 2014 slúžil na leteckej základni Holloman v Novom Mexiku a jeho špecializáciou bola logistika.

Súd ho v roku 2014 označil za vinného z násilia na manželke Danielle Shieldsovej a dieťati a uložil mu ročnú väzbu.

Viac o téme: KostolStreľbaTexasSutherland Springs
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu