Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandalózne odhalenie o amerických voľbách! Rusko ovplyvnilo milióny voličov, Clintonová je Satan

Ak vyhrá Clintonová... Zobraziť galériu (7)
Ak vyhrá Clintonová... (Zdroj: fb, instagram)

WASHINGTON - Americký Kongres v stredu zverejnil niekoľko vzoriek politickej reklamy, ktorú si počas minuloročnej kampane k prezidentským voľbám v USA objednala Moskva na sociálnych sieťach. Podľa amerických médií sa tak stalo prostredníctvom ruskej Agentúry pre výskum internetu, ktorá je považovaná za predĺženú ruku Kremľa. Väčšina inzerátov zakúpených ruskými trolmi mala mieru prekliknutia viac ako päť percent. Priemerná inzercia na Facebooku má pritom mieru prekliknutia iba 0,9 percenta.

Dramatický obrat vo vyšetrovaní amerického prezidenta: Styky s Ruskom a sprisahanie proti USA!

Inzeráty na sociálnych sieťach Facebook alebo Instagram, z ktorých niektoré obsahujú text s gramatickými chybami, mali podľa poslancov rozdeľovať americkú spoločnosť a vyvolávať spory o pálčivých témach - o predaji zbraní, o migrácii alebo o vzťahu k sexuálnym menšinám. Niektoré priamo varujú pred zvolením Hillary Clintonovej do prezidentského úradu. Podľa vedenia spoločnosti Facebook mohlo politickú inzerciu zadanú Ruskom vidieť až 126 miliónov Američanov. Všetky objednávky zadávatelia platili v rubľoch.

Škandalózne odhalenie o amerických
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: fb, instagram)

Boh a Satan v súboji

Jeden z inzerátov zobrazuje malého chlapca s pištoľou v ruke a pripojený text "Tak musia byť naše deti vychovávané, nejde o šírenie násilia, ale dôvery". Iný inzerát prezentuje obrázok Ježiša Krista zápasiaceho s diablom, doplnený titulkom "Satan: Keď vyhrám, vyhrá Clintonová!". V inzeráte sa ďalej píše, že aj keď Donald Trump nie je svätý, "je prinajmenšom čestným mužom a hlboko mu záleží na jeho krajine".

Škandalózne odhalenie o amerických
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: fb, instagram)

Škandalózne odhalenie o amerických
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: fb, instagram)

Odtrhnutie od americkej Únie

Tesne pred voľbami bol na Facebooku publikovaný ruský inzerát cielený na obyvateľov Texasu. Pripojený text brojí proti washingtonskému establishmentu a "skorumpovaným médiám", ktoré zamlčujú zločiny Clintonovej. "Buďte pripravení na odtrhnutie!" radí inzerát veľkými písmenami Texasanom, aby vystúpili z americkej Únie. V auguste sa na Instagrame objavil ďalší ruský inzerát s obrázkom ženy smútiacej nad rakvou amerického vojaka. "Vražedná Clintonová nikdy nepochopí, aké je to stratiť milovanú osobu v prospech vlasti," uvádza sa v inzeráte.

Škandalózne odhalenie o amerických
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: fb, instagram)

Moskva všetko popiera

Zverejnenie niekoľkých reklám bolo súčasťou vypočutia, pri ktorom v utorok a v stredu vedúci predstavitelia spoločností Facebook, Twitter a Google informovali amerických poslancov o ruskej politickej kampani v USA. Podľa amerických spravodajských služieb ruská vláda vlani zneužila sociálne siete hlavne k útokom na prezidentskú kandidátku Clintonovú, ktorej zvolenie si Kremeľ neprial. Publikované vzorky obsahujú aj pokyn ruských zadávateľov, na akú cieľovú skupinu užívateľov by inzeráty mali mieriť.

Škandalózne odhalenie o amerických
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: fb, instagram)

Zasahovanie, ktoré Moskva vytrvalo odmieta, vyšetruje už päť mesiacov zvláštny vyšetrovateľ FBI Robert Mueller. V pondelok padli z iniciatívy jeho tímu prvé dve obvinenia namierené proti bývalým vedúcim predstaviteľom Trumpovho volebného tímu Paulovi Manafortovi a Rickovi Gatesovi. Zmienky o ruskom vplyve na americké voľby ale obvinenia neobsahujú.

Viac o téme: Prezidentské voľbyReklamaInzerciaRuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu