Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dramatický obrat vo vyšetrovaní amerického prezidenta: Styky s Ruskom a sprisahanie proti USA!

Donald Trump Zobraziť galériu (7)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon, Andrew Harnik, Susan Walsh, Dana Verkouteren)

WASHINGTON - Bielym domom otriasa škandál. Vyšetrovanie volebného štábu prezidenta USA Donalda Trumpa a jeho kontaktov s Ruskom prinieslo dramatický obrat. Paul Manafort a Rick Gates sa odovzdali FBI, čelia totiž obvineniam zo sprisahania proti Spojeným štátom. Tretím obvineným je George Papadopoulos, ktorý sa mal stýkať s ľuďmi reprezentujúcimi ruskej záujmy.

Dvaja poprední členovia Trumpovej administratívny sú podozriví zo sprisahania proti štátu. Súd poslal Paula Manaforta a Ricka Gatesa do domáceho väzenia. Obaja pred súdom vyhlásili, že sú nevinní. George Papadopoulos sa priznal k zamlčovaniu informácií o svojich vzťahoch s Moskvou. Biely dom však odmietol, žeby vyšetrovanie malo akúkoľvek súvislosť s Trumpom alebo jeho minuloročnou prezidentskou kampaňou. Trump zároveň predpovedal, že aféra sa čoskoro skončí.

Sprisahanie proti USA

Bývalý šéf Trumpovej volebnej kampane Paul Manafort a jeho spolupracovník a zástupca Rick Gates boli obvinení celkovo z dvanástich vážnych trestných činov, medzi ktoré patrí aj sprisahanie proti Spojeným štátom, daňové úniky a pranie špinavých peňazí. 

Paul Manafort (vľavo) opúšťa súd
Zobraziť galériu (7)
Paul Manafort (vľavo) opúšťa súd  (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon, Andrew Harnik, Susan Walsh, Dana Verkouteren)

Paul Manafort čelí okrem iného aj obvineniam z toho, že keď poskytoval lobbovacie služby zahraničným činiteľom, neregistroval sa v USA. Oznámil to zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorý prípad objasňuje. Ak súd uzná ich vinu v plnom rozsahu, môžu byť odsúdení až na 80 rokov väzenia v prípade Manaforta a 70 rokov v prípade Gatesa.

Obaja obvinení pred súdom vinu popreli, napriek tomu sa obaja po výzve vyšetrovateľa v pondelok vzdali FBI. Súd vyhovel žiadosti žalobcov a poslal Manaforta aj Gatesa do domáceho väzenia. Zotrvajú v ňom do zloženia kaucie, o ktorej podmienkach súd ešte nerozhodol. Jej výška však bude desať miliónov dolárov pre Manaforta (220 miliónov korún) a päť pre Gatesa. Ďalšie státie stanovil súd na štvrtok.

Rick Gates
Zobraziť galériu (7)
Rick Gates  (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon, Andrew Harnik, Susan Walsh, Dana Verkouteren)

Styky s Ruskom

Možno ešte závažnejšia je podľa amerických médií kauza ďalšieho exčlena Trumpovho volebného tímu Georgea Papadopoulosa, ktorý priznal, že sa stýkal s ľuďmi reprezentujúcimi ruskej záujmy. Podľa jeho slov to však bolo ešte predtým, než začal pre neskoršieho prezidenta pracovať. Vyšetrovatelia ho usvedčili z klamstva a Papadopoulos nakoniec pripustil, že s tajomnými osobami, ktoré vraj mali informácie o kompromitujúcich dokumentoch na Trumpovu protikandidátku Hillary Clintonovú a mohli sprostredkovať dialóg s Moskvou, sa stýkal už ako pracovník Trumpovho tímu.

George Papadopoulos
Zobraziť galériu (7)
George Papadopoulos  (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon, Andrew Harnik, Susan Walsh, Dana Verkouteren)

Papadopoulos sa pri výsluchu vyšetrovateľom FBI priznal, že mal kontakty s nemenovaným londýnskym "profesorom", ktorý mal mať informácie o kompromitujúcich materiáloch na Clintonovú. Išlo údajne o "tisíce súborov elektronickej pošty". Na stretnutí bola vraj prítomná ešte aj istá Ruska, ktorá mala Papadopoulosovi ponúkať kontakty s Moskvou s možnosťou koordinácie budúcej zahraničnej politiky USA a Ruska.

Zasahovenie Ruska do volieb v USA bolo oveľa rozsiahlejšie 

Pokusy Ruska ovplyvniť prostredníctvom internetu kampaň pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016 boli zrejme oveľa rozsiahlejšie, než sa doteraz vedelo.


Škandál vyplával na povrch: Rusi zrejme oveľa výraznejšie zasiahli do volieb v USA


Len sociálna sieť Facebook predpokladá, že v rokoch 2015-2017 mohlo až 126 miliónov používateľov v USA prísť do kontaktu s politickými komentármi, správami a ďalším obsahom pochádzajúcim z ruských zdrojov, uviedli v pondelok viaceré americké médiá.

Milióny za pomoc proruskej strane

Manafort podľa žalobcov v spolupráci s Gatesom inkasoval miliónové sumy za pomoc proruskej Strane regiónov bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý bol zosadený v roku 2014. Účty mal na Cypre, v karibskom ostrovnom štáte Svätý Vincent a Grenadíny a na Seychelách. Cez tieto konta prešlo podľa obvinenia 75 miliónov dolárov, vyše 18 miliónov sa Manafortovi podarilo "vyprať". Peniaze nedanil, zločinné sprisahanie oboch mužov malo trvať do februára tohto roku.

Dramatický obrat vo vyšetrovaní
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon, Andrew Harnik, Susan Walsh, Dana Verkouteren)

Samotnej volebnej kampane Donalda Trumpa, ktorú Manafort štvrť roka riadil, sa obvinenia podľa agentúry AP nijako netýkajú. Trump v minulosti opakovane akúkoľvek spoluprácu s Moskvou počas volebnej kampane odmietol. Dnes jeho hovorkyňa Sarah Sandersová vyhlásila, že vyšetrovanie sa  nijako netýka ani osoby prezidenta, ani jeho volebnej kampane a podľa "náznakov" vraj čoskoro skončí. Papadopoulos bol vraj dobrovoľným a radovým pracovníkom Trumpová štábu a prezident o jeho aktivitách nič nevedel.

Trump Manaforta bráni

Americký prezident Donald Trump v pondelok reagoval na obvinenie bývalého šéfa svojej kampane v súvislosti s vyšetrovaním údajného spiknutia medzi Ruskom a Trumpovým tímom viacerými plamenistými príspevkami na Twitteri. "Prepáčte, ale toto bolo veľa rokov dozadu, ešte predtým, ako bol Paul Manafort súčasťou Trumpovej kampane," napísal Trump o činoch, ktorých sa mal Manafort podľa vyšetrovateľov dopustiť.

"Prečo sa nezaujímajú o Nečestnú Hillary a demokratov?" spýtal sa americký prezident. "A okrem toho - neexistovalo ŽIADNE SPIKNUTIE!" napísal Trump v ďalšom príspevku na Twitteri. Reagoval ním na informácie o údajných tajných dohodách medzi Trumpovým tímom a Moskvou, ktorá mala pracovať na Trumpovom víťazstve.

Biely dom sabotovanie vyšetrovania popiera

Biely dom energicky poprel špekulácie, že by milosťou či iným spôsobom zasahoval do vyšetrovania vedeného osobitným vyšetrovateľom Robertom Mueller. Úvahy o možnom zásahu prezidenta sa objavili po oznámení, že Mueller obvinil troch členov bývalého volebného štábu Donalda Trumpa zo závažných zločinov.

Dramatický obrat vo vyšetrovaní
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon, Andrew Harnik, Susan Walsh, Dana Verkouteren)

Obvinenia, ktoré padli, spoluprácu Bieleho domu s Muellerovým tímom nijako neovplyvnia, oznámil agentúre Reuters nemenovaný činiteľ prezidentskej kancelárie. "Biely dom naďalej spolupracuje," uviedol. Rovnaké ubezpečenie zaznelo aj v televízii CNN z úst člena Trumpovho právneho tímu Jaye Sekulowa.

Lavrov to považuje za blúznenie

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nazval v utorok obvinenia zo zasahovania Moskvy do volebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016 "rojčením". Píše o tom agentúra Interfax. Rusko akékoľvek zasahovanie do amerických prezidentských volieb - rovnako ako Trump - dlhodobo odmieta.  

Viac o téme: Donald TrumpRick GatesPaul ManafrotGeorge Papadopoulos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu