Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Britský minister obrany rezignuje: Po obvineniach z nevhodného správania odstúpil z funkcie

Michael Fallon
Michael Fallon (Zdroj: SITA/AP/Maya Alleruzzo)

LONDÝN - Britský minister obrany Michael Fallon odstúpil z funkcie po obvineniach z nevhodného správania v minulosti, oznámila v stredu večer vláda Spojeného kráľovstva.

Fallon v liste premiérke Therese Mayovej uviedol, že jeho správanie v minulosti nespĺňalo prísne kritériá očakávané od britských ozbrojených síl, ktoré vo svojej funkcii reprezentuje, preto sa po úvahe o svojej pozícii rozhodol pre rezignáciu.

Spravodajská stanica BBC uviedla, že toto rozhodnutie sa zrejme netýka nových alebo konkrétnych obvinení. Fallon však označil za správne, že premiérka a parlament teraz berú vážne otázku nevhodného správania. V posledných dňoch sa totiž aj v britskom parlamente rozšírili obvinenia z obťažovania voči jeho členom - a pod tlak sa dostal i Fallon.

Televízia Sky News pripomína, že Fallon sa len tento týždeň ospravedlnil za to, že položil ruku na koleno novinárky. K incidentu došlo počas večere na straníckom zjazde britských konzervatívcov v roku 2002.

Hovorca ministra v správe o ospravedlnení zdôraznil, že Fallon i komentátorka Julia Hartleyová-Brewerová považujú záležitosť za uzavretú. Samotná novinárka po odhalení prípadu uviedla: "Tento 'incident' sa stal v roku 2002. Nikto nebol ani trocha rozčúlený ani rozrušený." Hartleyová-Brewerová neskôr na sociálnej sieti dodala: "Pokojne a slušne som mu vysvetlila, že ak to urobí znova, udriem ho do tváre."

Viac o téme: ObťažovanieMichael Fallon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu