Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Britský minister obrany Fallon odstúpil po sérii sexuálnych obvinení: Tento muž ho nahradí

Gavin Williamson
Gavin Williamson (Zdroj: SITA/David Mirzoeff/PA via AP)

LONDÝN - Britský minister obrany Michael Fallon je prvým politikom, ktorý sa vzdal funkcie po sérii obvinení zo sexuálneho obťažovania v parlamente. Podľa jeho slov by mohlo byť jeho správanie v rozpore so zásadami vyžadovanými britskou armádou.

Politická redaktorka Laura Kuenssbergová tvrdí, že ľudia blízki Fallonovi si nemyslia, že by bol násilníkom. Skôr sa podľa nich obáva, že nebude schopný vysvetliť každé stretnutie v jeho dlhej ministerskej kariére. Premiérka Teresa Mayová ocenila, s akou zodpovednosťou pristupuje minister obrany k svojej úlohe vo vláde. Zároveň ho chváli a dáva ako príklad pre všetkých vojakov a vojačky. Vo funkcii ho nahradí Gavin Williamson.

V rezignačnom liste Michael Fallon napísal: "Mnohé z obvinení sú falošné, ale priznávam, že som v minulosti porušil vysoké štandardy vyžadované od ozbrojených síl, ktoré mám tú česť reprezentovať. Za posledné roky sa kultúra zmenila a to, čo bolo akceptovateľné 15 či 10 rokov dozadu, je teraz zjavne neprijateľné. Parlament sa teraz musí zamerať na seba a ako premiérka jasne uviedla, musí sa zlepšiť prístup a zabezpečiť ochrana zamestnancov Westminsterského paláca pred akýmkoľvek prípadným obťažovaním."

Michael Fallon odstúpil deň po tom, ako jeho hovorca potvrdil, že mal v minulosti problém s novinárkou Juliou Hartleyovou-Brewerovou po tom, ako jej na večeri v roku 2012 položil ruku na koleno. V Británii medzičasom spustili nezávislé vyšetrovanie prípadu aktivistky, ktorá tvrdí, že sa jej politici vyhrážali, keď chcela nahlásiť, že ju znásilnili v roku 2011 na podujatí organizovanom stranou.

Viac o téme: Minister obranySexuálne obťažovanieVeľká BritániaMichael FallonGavin Williamson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu