Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

De Maiziere je spokojný: Včasný zásah bezpečnostných zložiek zabránil teroristickému útoku

Thomas de Maiziere
Thomas de Maiziere (Zdroj: SITA/Hendrik Schmidt/dpa via AP)

BERLÍN - Miera teroristického ohrozenia Nemecka zostáva stále vysoká. Bezpečnostné zložky na celoštátnej i krajinskej úrovni úzko a dobre spolupracujú nielen medzi sebou, ale aj so zahraničnými partnermi. V prípade nutnosti konajú veľmi rozhodne a dôsledne, vyhlásil dnes v Berlíne nemecký spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere v reakcii na zadržanie 19-ročného Sýrčana podozrivého z prípravy teroristického útoku.

Podľa informácií, ktoré má minister k dispozícii, došlo v tomto prípade k zásahu v správnom čase, ktorý postačoval na zhromaždenie dôkazov, ale aj na spoľahlivé odvrátenie nebezpečenstva. De Maiziere vyzdvihol "vynikajúcu prácu" všetkých zainteresovaných zložiek vrátane pracovníkov príslušného úradu pre ochranu ústavy, kriminálnej polície a tiež jednotiek osobitého určenia na celoštátnej i krajinskej úrovni či justície. Bezpečnostné zložky včasným zásahom zabránili vážnemu teroristickému útoku v Nemecku, vyplynulo z ministrových slov.

Podozrivý Sýrčan prišiel do Nemecka ako utečenec a požiadal tam o azyl

Devätnásťročný Sýrčan, ktorého nemecká polícia zadržala v utorok vo Schwerine pre podozrenie z prípravy teroristického útoku, prišiel do Nemecka ako utečenec v priebehu jesene 2015. Yamen A. požiadal vo februári 2016 v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko o azyl.

S odvolaním sa na tamojšieho krajinského ministra vnútra Lorenza Caffiera o tom informovalo v utorok večer internetové vydanie regionálnych novín Ostsee Zeitung. Sýrčan disponoval od apríla 2016 podľa rovnakého zdroja časovo obmedzeným povolením na pobyt a subsidiárnou ochranou. Nemecké orgány mladík na seba doteraz neupozornil.

Sýrčan udržiaval podľa informácií Spolkovej prokuratúry cez internet kontakt s osobou označujúcou sa za "vojaka kalifátu", teda stúpenca teroristickej organizácie Islamský štát. Nemecké orgány činné v trestnom konaní však podľa utorkového vyjadrenia hovorkyne Spolkovej prokuratúry Frauke Köhlerovej nepoznajú totožnosť tejto osoby a nevedia ani to, či zadržaného podporovala v jeho teroristických plánoch. Zatiaľ nie sú žiadne indície, že by do prípravy útoku boli zasvätené ďalšie osoby, dodala.

Devätnásťročného Sýrčana preto zatiaľ nebudú vyšetrovať pre dôvodné podozrenie z členstva v teroristickom zoskupení, ale pre prípravu závažného, štát ohrozujúceho zločinu. Zadržaného, ktorý si zaobstaral od júla elektronické prvky i chemikálie vhodné na výrobu nástražno-výbušného systému, predvedú v stredu pred vyšetrujúceho sudcu Spolkového súdneho dvora v Karlsruhe. Domové prehliadky, ktoré uskutočnila polícia krátko po zadržaní podozrivého, prebiehali nielen vo Schwerine, ale aj v Hamburgu.

Viac o téme: Teroristický útokNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu