Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecký minister Thomas de Maiziere varuje: Riziko teroristického útoku je vysoké

Thomas de Maiziere
Thomas de Maiziere (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Riziko teroristického útoku v Nemecku je naďalej vysoké, avšak niet žiadnych indícií, že by teroristi predstavovali hrozbu pre tohtoročné vianočné trhy.

V Berlíne to vo štvrtok po návšteve v spoločnom protiteroristickom centre nemeckých spolkových a krajinských bezpečnostných zložiek vyhlásil spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere.

Podľa jeho slov teroristické nebezpečenstvo      zrejme v dohľadnej budúcnosti neklesne. V krajine registrujú okolo 700 extrémistov, o ktorých sa predpokladá, že by boli ochotní spáchať teroristický útok. Avšak aj príslušné štátne orgány konajú a robia po 24 hodín denne maximum pre bezpečnosť občanov, zdôraznil minister.

De Maiziere súčasne pripomenul, že odhalenie pochybení a nedostatkov, ktoré predchádzali vlaňajšiemu teroristickému útoku na jeden z vianočných trhov v Berlíne (19. decembra 2016), viedlo k zavedeniu jednotných princípov analýz rizika v tejto oblasti i sprísneniu predpisov týkajúcich sa vyhosťovania podozrivých osôb. Nemecko sa tak v tohtoročnom predvianočnom období bráni hrozbe teroristického útoku efektívnejšie, zdôraznil šéf rezortu vnútra.

Podľa jeho slov sa vďaka úsiliu štyroch desiatok spolkových a krajinských orgánov a koordinácii ich činnosti podarilo zabrániť viacerým teroristickým útokom.

De Maiziere vyzdvihol význam čo najrýchlejšieho vytvorenia budúcej spolkovej vlády i s ohľadom na posilnenie verejnej bezpečnosti v krajine a boj proti teroristickým aktivitám a pripomenul, že pokračovanie plánovaných opatrení vyžaduje i rozpočtové prostriedky a tie sa odvodia od schválenia rozpočtu novou vládou.

Viac o téme: Thomas de Maiziere
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu