Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Situácia v Španielsku sa vyostruje: Na premiéra Katalánska vydali európsky zatykač

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez)

MADRID - Španielsky súd vydal európsky zatykač na bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch niekdajších ministrov, ktorí sa odmietli vrátiť z Bruselu, kam odišli po víkendovom zosadení regionálnej katalánskej vlády Madridom. Informoval o tom denník La Vanguardia.

Puigdemont a ostatní dnes požiadali, aby mohli pred madridským súdom vypovedať na diaľku prostredníctvom videoprenosu, to však sudkyňa Carmen Lamelaová odmietla. Všetkých päť politikov čelí obvineniu zo vzbury a ďalších trestných činov a hrozí im teoreticky až 30 rokov väzenia.

Do mreže chcú poslať aj ostatných

Najvyšší španielsky súd nariadil vo štvrtok umiestniť do vyšetrovacej väzby ôsmich členov odvolanej katalánskej regionálnej vlády. Deviaty z politikov, ktorých predviedli pred sudkyňu v Madride, sa môže väzbe vyhnúť, ak zaplatí kauciu, informovali španielske médiá s odvolaním sa na hovorcu súdu.

Rozhodnutie sudkyne Carmen Lamelovej sa týka deviatich politikov, ktorí sa dostavili na madridský Národný súd. Ďalší piati členovia rozpusteného katalánskeho kabinetu vrátane expremiéra Carlesa Puigdemonta predvolanie na súd nerešpektovali a zostali v Bruseli, kam odcestovali v uplynulých dňoch.

Bývalý katalánsky vicepremiér Oriol Junqueras a ďalší siedmi členovia Puigdemontovho kabinetu zostanú vo väzbe bez práva na prepustenie na kauciu. Pre deviateho z nich, Santiho Vilu, sudkyňa stanovila kauciu na 50.000 eur. Predstavitelia odvolanej katalánskej vlády čelia obvineniam z odštiepenectva, vzbury a sprenevery v súvislosti s aktivitami týkajúcimi sa vyhlásenia nezávislosti Katalánska.

Sudkyňa vraj ešte len pripravuje zatykač

Španielska sudkyňa pripravuje európsky zatykač na katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch členov jeho bývalej vlády po tom, ako sa nedostavili na štvrtkové pojednávanie na Národnom súde v Madride. Informovali o tom španielske médiá so spresnením, že zatykače zatiaľ neboli vydané.

Španielske televízie a noviny spočiatku zhodne hlásili, že zatykače už boli vydané. Neskôr v priebehu večera však uviedli, že sudkyňa Carmen Lamelová síce o zatykačoch rozhodla, ale k ich oficiálnemu vyhotoveniu ešte nedošlo, píše agentúra DPA. Ani podľa agentúry Reuters zatiaľ súd vydanie zatýkacích rozkazov nepotvrdil.

Puigdemont s viacerými svojimi bývalými ministrami odcestoval po minulotýždňovom odvolaní svojej regionálnej vlády do Bruselu a nerešpektoval predvolanie na Národný súd v Madride. Pred ten sa vo štvrtok dostavilo len deväť z obvinených bývalých členov jeho kabinetu, ktorých sudkyňa poslala do vyšetrovacej väzby. Jeden z nich sa môže zotrvaniu vo väzbe vyhnúť, ak zaplatí kauciu.

Viac o téme: ZatykačKatalánskoCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu