Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Orbán rozhodne: Sorosovu sieť, ktorá má vplyv v EÚ, musí odhaliť tajná služba

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

BUDAPEŠŤ - Sieť amerického finančníka Georgea Sorosa má rozsiahlu zónu vplyvu v Európskom parlamente i ďalších inštitúciách Európskej únie, vyhlásil v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Túto "Sorosovu sieť", snažiacu sa ovplyvniť európsky život, je potrebné prostredníctvom tajných služieb odhaliť a zviditeľniť, konštatoval predseda maďarskej vlády. Orbán sa v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió pri svojich tvrdeniach odvolával na "dokumenty, ktoré prenikli zo Sorosovej ríše".

Podľa jeho slov Sorosovým cieľom je "zriadiť" Európu so zmiešaným obyvateľstvom a odsúdiť maďarskú vládu, ktorá sa v otázke migrácie stavia na odpor. Ministerský predseda podotkol, že medzi krajinami Vyšehradskej štvorky vládne v postoji k migračnej otázke zhoda.

Členovia Sorosovej siete v Bruseli pracujú na tom, aby okrem odsúdenia maďarskej vlády tento kabinet aj prinútili, aby zmenil svoju odmietavú migračnú politiku, povedal Orbán. Zopakoval, že iba členské krajiny EÚ môžu určiť, kto sa bude zdržiavať na ich území. "Je to vec suverenity, z ktorej nemožno ustúpiť," zdôraznil.

Premiér ostro kritizoval aj maďarského člena Európskej komisie, komisára pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibora Navracsicsa. Bývalý predseda parlamentnej frakcie Orbánovej strany Fidesz a bývalý minister spravodlivosti Orbánovej vlády totiž tvrdí, že nijaký Sorosov migračný plán, na ktorý sa premiér často odvoláva, neexistuje. 

Viac o téme: George SorosViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu