Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vo svete sa hovorí o víťazstve českého Trumpa: Rokovania o novej vláde sa začnú už dnes

Andrej Babiš Zobraziť galériu (3)
Andrej Babiš (Zdroj: Foto: SITA/Ján Slovák)

PRAHA - Výsledkom českých volieb do Poslaneckej snemovne sa venuje množstvo zahraničných médií. Všímajú si predovšetkým vysoké víťazstvo hnutia ANO a o jeho šéfovi Andrejovi Babišovi sa vyjadrujú ako o pravicovom euroskeptickom populistovi, pričom viaceré ho priamo označujú za českú verziu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podľa agentúry AP znamenajú volebné výsledky jasný prepad tradičných, mainstreamových strán, pričom víťazstvo euroskeptického miliardára krajinu celkovo posunie doprava. Nemecká agentúra DPA sa zaoberá prepadom ČSSD a všíma si tiež úspech krajne pravicovej SPD.

Aj spravodajská stanica BBC o Babišovi informuje ako o euroskeptickom miliardárovi a upozorňuje, že do Snemovne sa dostali strany reprezentujúce ako krajnú pravicu, tak aj ľavicu. Nemecká agentúra DPA tiež poukazuje na prepad doposiaľ silnej ČSSD a naopak úspech krajne pravicovej SPD.

Podľa agentúry Reuters presvedčila množstvo euroskeptických českých voličov Babišova protisystémová rétorika, ako napríklad odmietanie eura. Krajinu by však teraz mohla viesť k ďalším rozporom s Úniou a príklonu k štátom ako Poľsko či Maďarsko. 

Rakúska agentúra APA hovorí o vlne modrej cunami, ktorá zaplavila ČR, pričom tak odkazuje na farbu volebného víťaza - hnutia ANO a podotýka, že nadchádzajúce rokovania o zostavení koalície budú zrejme náročné. Nemecký denník Süddeutsche Zeitung zase upozornil, že Česká republika by sa mohla stať prvou krajinou Únie, na ktorej čele bude stáť obvinený politik. 

Rokovania o novej vláde sa začnú dnes, Babiš už zostavil svoj rokovací tím

Tím, ktorý bude vyjednávať o budúcej českej vládnej koalícii, povedú za hnutie ANO členovia predsedníctva Jan Faltýnek, Radek Vondráček, Petr Vokřál, Richard Brabec a líder hnutia Andrej Babiš. Prvé stretnutia by sa mali uskutočniť už v nedeľu a v pondelok budú pokračovať. S odvolaním sa na vyjadrenie samotného Babiša, o tom v nedeľu informoval portál Novinky.cz.

"Päť ľudí sme zvolili a podľa toho, ako budú mať čas, sa pravdepodobne budú striedať v tíme troch ľudí," povedal Babiš po prvej povolebnej schôdzke predsedníctva. S kým sa predstavitelia ANO stretnú ako prvým, Babiš ale podľa portálu doposiaľ neprezradil. Babiš oznámil ešte v sobotu večer, po oznámení výsledkov volieb, v ktorých ANO zvíťazilo s obrovským náskokom, že chce viesť rozhovory so všetkými parlamentnými stranami. Ich lídrov pozval na rokovanie.  Na otázku, či tak štartuje rokovania o podobe budúcej vládnej koalície, však Babiš odpovedal len, že chce teraz rokovať o podobe Poslaneckej snemovne a o tom, s kým by chcel utvoriť vládnu koalíciu, sa jednoznačne nevyjadril.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Poprední predstavitelia hnutia ANO sa v priebehu povolebného večera vyjadrovali rôzne o tom, kto by mohol byť v novej vláde ich partnerom. Prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek by napríklad rád oslovil doterajších koaličných partnerov ANO a síce ČSSD a KDU-ČSL, ďalší však spoluprácu s nimi vylučovali. Poprední členovia ÁNO tiež odmietali koalíciu s hnutím Sloboda a priama demokracia (SPD) či Komunistickou stranou Čiech a Moravy (KSČM).

Hnutie ÁNO zvíťazilo v sobotu vo voľbách do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky s veľkým náskokom pred v poradí druhou Občianskou demokratickou stranou (ODS). ANO získalo takmer tridsať percent voličských hlasov a v Poslaneckej snemovni tak bude mať 78 kresiel.

Faltýnek v povolebnej debate: Rokovania o vedení snemovne budú komplikované

Hnutie ANO, ktoré zvíťazilo vo voľbách do Poslaneckej snemovne českého parlamentu, pozvalo k rokovaniam všetky strany, ktoré sa do dolnej komory parlamentu prebojovali. Líder ANO Andrej Babiš chce vraj najskôr rokovať o zložení novej snemovne a až potom o vládnej koalícii. Prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek v povolebnej diskusii na ČT24 doplnil, že ANO bude rešpektovať pomerné zastúpenie v snemovni. 

"Tento princíp (pomerného zastúpenia) sme ctili pri voľbe orgánov snemovne, či už to boli podpredsedovia snemovne, alebo predsedovia jednotlivých výborov," povedal Faltýnek. Rokovania o zostavení vedenia snemovne však podľa neho môžu byť komplikované, keďže do dolnej komory sa po prvý raz prebojovalo až deväť strán. Hnutie ÁNO chce síce najskôr rokovať o vedení Poslaneckej snemovne, to sa ale podľa predsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka nedá oddeliť od vyjednávania o samotnej vláde. "Vedenie snemovne bude úzko súvisieť aj s tým, aká bude budúca vláda. My sme tiež mali podpredsedu snemovne ako koaličná strana. Ale nemyslím si, že bude deväť podpredsedov snemovne. To by bol úplný nonsens," povedal v povolebnej debate. 

Jaroslav Faltýnek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Pozvanie od Andreja Babiša na rokovanie dostal aj líder ČSSD Lubomír Zaorálek. "Výsledok volieb musíme rešpektovať a musíme začať rokovať minimálne o tej snemovni," povedal. Rokovania však podľa neho budú komplikovať aj vyjednávania o vládnej koalícii. Ak by ale išlo všetko rýchlo, Zaorálek by si vedel predstaviť, že nová vláda by sa mohla sformovať už v priebehu decembra. 

Do povolebného vyjednávania navyše zasiahnu aj blížiace sa prezidentské voľby či zostavovanie rozpočtu na budúci rok. Zástupcovia strán doterajšej vládnej koalície ANO, ČSSD a KDU-ČSL Jaroslav Faltýnek, Lubomír Zaorálek a Pavel Bělobrádek v debate deklarovali, že budú stáť za návrhom štátneho rozpočtu aj v novej snemovni. Tam by mali mať tieto strany spoločne opäť väčšinu, aj keď už v inom pomere síl, pripomenul portál Novinky.cz. Podľa predsedu TOP 09 Miroslava Kalouska sa teraz silným hráčom stáva aj samotný český prezident Miloš Zeman. "Nemyslím si, že sa bude pán prezident akokoľvek ponáhľať. Po skončení volieb do poslaneckej snemovne sa stal veľmi silným hráčom pri zostavení budúcej vlády a bude si dávať veľký pozor, aby strany, ktoré mu ešte jasne nevyjadrili svoju nepodporu, mu ju nevyjadrovali aj naďalej."

Strana piráti, ktorá vo voľbách skončila na treťom mieste sa v nedeľu vôbec po prvý raz zíde na rokovaní poslaneckého klubu. "Zaujímajú nás miesta vo výboroch, ktoré sú kľúčové pre realizáciu našich priorít. Zaujíma náš školstvo, kultúra alebo oblasti, kde môžeme tlačiť na digitalizáciu a štátnu správu," uviedol v debate šéf Pirátov Ivan Bartoš.

TOP 09 získala v zahraničí najviac hlasov, do Snemovne sa ale dostala tesne

Strana TOP 09, ktorá sa takmer do poslednej chvíle obávala, či sa po voľbách vôbec udrží v Poslaneckej snemovni, si v hlasovaní pripísala aj jedno víťazstvo. Získala vôbec najvyšší počet hlasov - vyše 26 percent - v zahraničných volebných okrskoch, informovala spravodajská televízia ČT24.  

Na druhom mieste skončili v zahraničí Piráti s 19 percentami odovzdaných hlasov, ktorých však v tomto smere TOP 09 výrazne predbehla. Takéto rozloženie hlasov ale príliš nezodpovedá celkovým výsledkom volieb v ČR. Hnutie ANO, ktoré vo voľbách získalo celkovo až takmer 30 hlasov, dostalo v zahraničí len 7,6 percenta hlasov. Celkové výsledky volieb v ČR však hlasy zo zahraničia veľmi ovplyvniť nemohli, nakoľko strany tam súperili len asi o desaťtisíc hlasov a víťazná TOP 09 ich teda získala len necelých tritisíc. 

Práve TOP 09 pritom zažívala v priebehu sobotného sčítavania hlasov zrejme najväčšie nervové vypätie. Strana, ktorá sa v Poslaneckej snemovni zasadala v posledných dvoch volebných obdobiach sa totiž celé sobotňajšie popoludnie pohybovala pod päťpercentnú hranicou. Nakoniec ju zachránila až Praha, kde podľa výsledkov sčítania získala vyše 12,5 percent hlasov. Celorepublikovo sa tak dostala na úroveň 5,31 percenta hlasov a v Snemovni získala sedem kresiel. 

Viac o téme: VoľbyAndrej BabišANOČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu