Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Politickí lídri v Bruseli vyzývajú Maltu na dôkladné vyšetrenie smrti novinárky Galiziovej

Zničené auto novinárky. Zobraziť galériu (2)
Zničené auto novinárky. (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Politickí lídri členských krajín EÚ v rámci prebiehajúceho summitu v Bruseli vyzvali Maltu, aby dôsledne a s medzinárodnou podporou vyšetrila násilnú smrť investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani, ktorý tradičným predslovom vo štvrtok otvoril zasadnutie Európskej rady (summit), počas stretnutia s novinármi uviedol, že zákonodarný zbor EÚ bude na budúci týždeň v utorok (24.10.) počas plenárnej schôdze v Štrasburgu diskutovať o slobode prejavu na Malte. Dôvodom je pondelňajší tragický incident, keď známa maltská novinárka, spájaná s odhaľovaním korupčných káuz v krajine, zahynula pri výbuchu nálože nastraženej vo svojom aute.

Zničené auto novinárky.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Tajani v tejto súvislosti vyzval na začatie medzinárodného vyšetrovania "bezprecedentne závažného prípadu" a upozornil, že lídri EÚ podporujú jeho návrh. Podľa agentúry Reuters najväčšími prívržencami medzinárodného vyšetrovania sú nemecká kancelárka Angela Merkelová, ale aj lídri Francúzska, Portugalska a Španielska.

Maltský premiér Joseph Muscat, ktorý sám bol terčom kritických článkov zavraždenej novinárky, už požiadal o pomoc zahraničných vyšetrovateľov a spresnil, že do vyšetrovania sa zapojili agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a holandských bezpečnostných síl. K nim by sa mali pripojiť aj špecialisti zo Scotland Yardu, britskej justičnej polície.

Muscat po príchode na summit v Bruseli prízvukoval, že nevynechá žiaden spôsob, akým by sa tento prípad mohol vyšetriť. Maltský premiér mal súdny spor so zavraždenou novinárkou, ktorá ho obvinila, a aj jeho manželku, zo spáchania nezákonných činov. Zároveň odmietol výzvu na odstúpenie zo svojej funkcie a kritiku, ktorú mu adresovali traja synovia zabitej maltskej novinárky.

Caruanová Galiziová odhalila, že spoločnosť Egrant Inc., ktorej meno je uvedené v tzv. panamských dokumentoch (Panama Papers), je vo vlastníctve premiérovej manželky Michelle Muscatovej. Tá mala dostať peniaze od dcéry azerbajdžanského prezidenta prostredníctvom právnickej spoločnosti Mossack Fonseca, "ústrednej postavy" škandálu s daňovými únikmi a tajnými kontami politikov známeho ako Panama Papers.

Viac o téme: Daphne Caruana Galizia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu