Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fungujú na Malte ľudské práva a slobody? Európsky parlament vyjadril obavy nad stavom práva

Zničené auto novinárky Daphne Caruan.
Zničené auto novinárky Daphne Caruan. (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európsky parlament vyjadril "vážne obavy" nad stavom práva na Malte, a to po vražde známej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Ostrovná krajina už oznámila, že dôkladne prepracuje zákony o nactiutŕhaní tak, aby boli novinári lepšie chránení. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA.

Zákonodarcovia Európskeho parlamentu prijali drvivou väčšinou hlasov rezolúciu, podľa textu ktorej majú vážne obavy týkajúce sa "demokracie a základných práv vrátane slobody médií a nezávislosti polície i justície" na Malte - v najmenšom štáte Európskej únie. Tento krok EP si vynútila vražda 53-ročnej novinárky a ostrej kritičky maltskej vlády Caruanovej Galiziovej zo 16. októbra, ktorú zabila len niekoľko metrov od jej domu na Malte bomba nastražená v jej aute.

Za rezolúciu hlasovalo 466 europoslancov, proti 49 a 167 sa zdržalo. Zákonodarcovia vyzvali Európsku komisiu, aby "nadviazala dialóg s maltskou vládou o fungovaní zákonnosti na Malte a zaručila rešpektovanie európskych hodnôt".

V rezolúcii sa takisto uvádza, že "polícia na Malte nevyšetrila niekoľko vážnych obvinení z korupcie a z porušovania povinnosti zabraňovať praniu špinavých peňazí a dohliadať na banky", čo predstavuje "hrozbu pre vládu zákona". Malta sa stala členským štátom EÚ v roku 2004.

Viac o téme: BruselEurópsky parlamentMaltaDaphne Caruan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu