Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Drsné odhalenia, tajné investície mocných ľudí: V dokumentoch je aj kráľovná Alžbeta II.

Kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (3)
Kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: TASR/AP/Alastair Grant)

LONDÝN - Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ) v nedeľu zverejnilo novú rozsiahlu databázu uniknutých finančných dokumentov, ktoré podľa organizácie ukazujú, ako vplyvní a veľmi bohatí ľudia tajne investujú obrovské sumy v daňových rajoch. Výnimkou nie je ani súkromný majetok britskej kráľovnej Alžbety II. Českej republiky sa týka vyše 12-tisíc dokumentov.

Dokumenty označované ako Paradise Papers sa zameriavajú predovšetkým na amerických klientov. Podľa BBC ukazujú napríklad aj to, že americký minister obchodu Wilbur Ross má podiel vo firme obchodujúcej s občanmi Ruska, ktorí sú na americkom sankčnom zozname.

V daňovom raji investovala aj britská kráľovná

Medzi osoby investujúce svoj súkromný majetok v tzv. daňových rajoch patrí aj britská kráľovná Alžbeta II. Dokumenty uvádzajú, že kráľovnin investičný manažér vložil do fondov na Kajmanských ostrovoch a Bermudách zhruba 10 miliónov libier ako súčasť offshoreového portfólia, ktoré nikdy nebolo zverejnené.

Drsné odhalenia, tajné investície
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Investíciu zrealizovalo v rokoch 2004 a 2005 Lancasterské grófstvo, ktoré túto skutočnosť potvrdilo s tým, že na danej investícii nie je nič nelegitímne, informovala agentúra AP. Peniaze išli prostredníctvom offshoreových fondov podľa denníka The Guardian aj do spoločnosti BrightHouse, ktorá bola kritizovaná, že využíva chudobné rodiny a zraniteľných ľudí. 

Medzi ďalšími známymi ľuďmi, ktorí sú v Paradise Papers menovaní, je aj Stephen Bronfman, poradca a blízky priateľ kanadského premiéra Justina Trudeaua, jordánska kráľovná Núr alebo litovský europoslanec a profesionálny pokerový hráč Antanas Guogu.

Justin Trudeau
Zobraziť galériu (3)
Justin Trudeau  (Zdroj: SITA/AP/Adrian Wyld, The Canadian Press)

Hlboké prepojenia so svetom politiky

Nový únik dát prináša nové odhalenia, ako hlboko je systém daňových rajov prepojený so svetom politiky, osobného bohatstva i veľkých korporácií, ako sú Apple, Nike či Uber, ktorí sa vyhýbajú daniam čím ďalej sofistikovanejšími účtovnými operáciami, uviedlo České centrum pre investigatívnu žurnalistiku.

Zdrojom uniknutých dát sú podľa neho dve offshoreové spoločnosti: Appleby a Estera. Jedna sídli na Bermudách, druhá v Singapure. Takmer sedem miliónov záznamov spadá do obdobia od roku 1950 do roku 2016. Záznamy obsahujú napríklad e-maily, zmluvy a často aj bankové záznamy týkajúce sa 25-tisíc firiem spojených s ľuďmi v 180 krajinách sveta.

Česka sa týka vyše 12-tisíc dokumentov

V Paradise Papers je podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku 12 060 dokumentov týkajúcich sa Českej republiky. Nie je ale podľa neho možné presne stanoviť, koľko je v Paradise Papers Čechov, pretože značná časť českých podnikateľov, ktorí offshoreové služby využívajú, uvádza svoju adresu trvalého pobytu v zahraničí.

V dokumentoch sa spomínajú staršie kauzy, týkajúce sa napríklad Viktora Koženého alebo Investičnej a Poštovej banky (IPB) a Kajmanských fondov. Databázy podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku zmieňujú tiež firmu Appian a zakladanie zložitých vlastníckych štruktúr Jitkou Cechlovou Komárkovou a jej manželom Alešom Cechlom. Jitka Cechlová Komárková je podľa rebríčka časopisu Forbes najbohatšou ženou v Českej republike. Väčšinu majetku získala pri delení holdingu KKCG rodiny Komárkových.

Približne stovka dokumentov z Paradise Papers so vzťahom k Českej republike sa týka prominentného advokáta Jozefa Broža, ktorý je spájaný s bývalým riaditeľom spoločnosti ČEZ Martinom Romanom, uvádza České centrum pre investigatívnu žurnalistiku. V dokumentoch je zmieňovaný aj právnik, súkromný bankár a obchodník so zlatom Kamil Braxatror a jeho žena Irena Braxatorová.

V prípade tzv. Paradise Papers ide o databázu obsahujúcu 13,4 milióna dokumentov, z ktorých je väčšina od jednej firmy pohybujúcej sa v prostredí offshore spoločností, uviedla televízna stanica BBC. Podobne ako vlani pri uniknutých dokumentoch v kauze tzv. Panama Papers, aj súčasné dáta preverujú okrem iných novinári z denníka Süddeutsche Zeitung či britských novín Guardian. Kauza nasleduje po minuloročnej afére takzvaných panamských dokumentov, ktoré odhaľujú praktiky prevádzania peňazí do daňových rajov.

Viac o téme: Kráľovná Alžbeta II.Justin TrudeauParadise Papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu