Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Delegácia Európskeho parlamentu je zhrozená: Znepokojenie nad stavom zákonnosti na Malte

Miesto výbuchu auta Daphne Caruana Galizia
Miesto výbuchu auta Daphne Caruana Galizia (Zdroj: SITA/AP Photo/Rene Rossignaud)

VALLETTA - Delegácia Európskeho parlamentu (EP), ktorá bola na prieskumnej misii na Malte, v piatok vyhlásila, že z tejto členskej krajiny Európskej únie odchádza ešte viac znepokojená stavom zákonnosti, než bola pri príchode.

Podrobný prieskum Európskeho parlamentu sa uskutočnil na Malte po tom, čo tamojšiu investigatívnu novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú zabila v októbri bomba nastražená v jej aute. Zákonodarcovia EP totiž minulý mesiac odhlasovali, že začnú rozhovory s maltskou vládou o stave zákonnosti v krajine. Vedúca delegácie Ana Gomesová novinárom povedala, že členovia europarlamentu zaznamenali počas návštevy Malty "atmosféru beztrestnosti", ktorú ešte zosilňuje neochota úradov vyšetriť prípady súvisiace s hlavnými politickými predstaviteľmi.

"Sme presvedčení, že zavraždenie Caruanovej Galiziovej prehĺbilo pocity strachu a zastrašenosti, ale takisto vyburcovalo spoločnosť k tomu, aby si uvedomila, že právny poriadok má byť na prospech každého," dodala Gomesová, ktorú citovala tlačová agentúra DPA. Šesťčlenná delegácia sa počas dvojdňovej návštevy stretla s najvyššími maltskými predstaviteľmi vrátane premiéra, policajného komisára, generálneho prokurátora a predsedu najvyššieho súdu, ako aj aktivistov z občianskej spoločnosti a novinárov.

Gomesová uviedla, že delegácia bola znepokojená skutočnosťou, že odhalenia v tzv. Panamských dokumentoch o vysokopostavených vládnych predstaviteľoch neviedli k trestným stíhaniam. Z Panamských dokumentov unikol okrem iných aj údaj, že minister Konrad Mizzi a vedúci kancelárie premiéra Keith Schembri založili tajné spoločnosti v Paname a fondy na Novom Zélande. Mizzi je v súčasnosti ministrom cestovného ruchu a Schembri je naďalej premiérovou pravou rukou.

Zástupca vedúcej delegácie Sven Giegold uviedol, že najvyšší policajní predstavitelia prejavili "vysoký stupeň neochoty vyšetrovať" kauzu, ako aj vysokú mieru nekompetentnosti. Giegold tiež dodal, že delegácia mala povzbudzujúce stretnutia s novinármi a aktivistami z občianskej spoločnosti, ktorí sú veľmi odhodlaní dosiahnuť na Malte zmenu. Gomesová povedala, že Európsky parlament bude v nasledujúcich týždňoch naďalej prešetrovať situáciu na Malte, a naznačila, že maltských predstaviteľov možno pozvú do Bruselu, aby tam odpovedali na ďalšie otázky.

Viac o téme: MaltaZákonnosťVallettaDelegácia Európskeho parlamentu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu