Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Úspešná protiteroristická operácia špeciálneho komanda! Manželia prežili v pekle päť rokov

Caitlan Coleman s manželom Joshua Boyleom a ich deťmi Zobraziť galériu (5)
Caitlan Coleman s manželom Joshua Boyleom a ich deťmi (Zdroj: SITA/AP/Taliban Media )

ISLAMABAD - Pakistanská armáda oznámila, že sa jej podarilo oslobodiť Kanaďana, jeho americkú manželku a ich tri deti zo zajatia Talibanu. K záchrannej operácii pomohli informácie amerických tajných služieb, napísala agentúra Reuters. 1

Akciu Pakistancov ocenil americký prezident Donald Trump. Podľa neho bola "pozitívnym momentom" vo vypätých americko-pakistanských vzťahoch. Caitlan Colemanová a Joshua Boyle padli do zajatia siete Hakkání napojenej na Taliban v roku 2012, kedy s batohmi cestovali po Afganistane. Colemanová bola vtedy tehotná. Všetky tri deti dvojice sa narodili v zajatí.

Blízki držia fotku manželov
Zobraziť galériu (5)
Blízki držia fotku manželov  (Zdroj: SITA/AP/Bill Gorman)

Americká rozviedka vraj pakistanskej strane v stredu oznámila, že "teroristi s rukojemníkmi prekročili hranicu a nachádzajú sa v severozápadnom Pakistane". Celá rodina je po oslobodení z "teroristického zajatia" v poriadku, dodala pakistanská armáda.

Manželia s deťmi
Zobraziť galériu (5)
Manželia s deťmi  (Zdroj: SITA/AP/Taliban Media )

"Spolupráca pakistanskej vlády je znamením, že si ctia želanie Spojených štátov, aby sa Islamabad viac zasadzoval o bezpečnosť v regióne," uviedol Trump. Spojené štáty v minulosti Pakistan opakovane obvinili z toho, že poskytuje útočisko ozbrojencom, s ktorými Američania už 16 rokov bojujú na afganskom území.

Americký minister obrany James Mattis minulý týždeň uviedol, že Washington dá spolupráci s Islamabadom "ešte jednu šancu" predtým, ako Trump "urobí, čo bude potrebné", aby správanie Pakistanu napravil. Mattis neskôr vyhlásil, že verí tomu, že oslobodenie severoamerického páru je predzvesťou úzkej budúcej spolupráce s Islamabadom.

Rodičia Joshuu Boylea
Zobraziť galériu (5)
Rodičia Joshuu Boylea  (Zdroj: SITA/AP/Adrian Wyld/The Canadian Press)

"Toto je veľmi pozitívny moment, pakistanská armáda si viedla dobre," povedal novinárom šéf Pentagonu. "Chceme s Pakistanom v budúcnosti spoločne bojovať proti terorizmu vrátane únosov," povedal. Podrobnosti o záchrannej operácii ale zverejniť odmietol. 

Caitlan Coleman s manželom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Coleman family)

Viac o téme: RodinaOslobodeniePakistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu