Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vraždenie v kábulskej mešite má jasného vinníka: K útoku sa prihlásil Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KÁBUL - Džihádistická skupina Daeš sa prihlásila k zodpovednosti za útok na mešitu v afganskej metropole Kábul, pri ktorom v piatok (20.10.) zahynulo najmenej 39 ľudí. Vyplýva to zo sobotňajšieho vyhlásenia Daeš, o ktorom informuje agentúra Reuters.

Daeš vo vyhlásení tvrdí, že v šiitskej mešite odpálil nálož uloženú vo svojej veste samovražedný atentátnik. Dôkazy o svojom tvrdení skupina neposkytla. Šiitská menšina v Afganistane je však čoraz častejšie terčom sunnitských extrémistov z Daešu.

V stredoázijskej krajine došlo v piatok k dvom samovražedným bombovým útokom v mešitách, ktoré si spolu podľa najnovších správ miestnych úradov vyžiadali najmenej 72 mŕtvych vrátane detí. V Kábule vošiel podľa svedkov útočník do šiitskej mešity v západnej časti mesta v čase, keď sa v nej schádzali veriaci na večerné modlitby.

V provincii Ghór zahynulo pri samovražednom útoku v sunnitskej mešite najmenej 33 ľudí, uviedol hovorca tamojšej polície. Podľa správ bol terčom útoku miestny vojenský veliteľ, ktorý spolupracoval s afganskou centrálnou vládou.

Viac o téme: Mešitaútok AfganistanDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu