Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zvrat v prípade rodičov, ktorí uniesli deti (4,10) v Česku: Slovenská stopa sa potvrdila

Rodičia uniesli vlastné deti Zobraziť galériu (3)
Rodičia uniesli vlastné deti (Zdroj: Foto: Polícia ČR)

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Dva týždne zamestnával policajných pátračov prípad nešťastnej rodiny. Rodičom odobral súd dvoch synčekov a umiestnil ich do detského centra v českých Strakoniciach. Rodičia chlapcov navštívili a uniesli. Rozbehlo sa intenzívne pátranie, na mamu a otca bol vydaný európsky zatykač.

Rodičia, ktorí uniesli svojich synov zo strakonického detského centra, sa vo štvrtok večer na Slovensku prihlásili polícii. Deti sú v poriadku. Rodičia skončili v cele. Chlapci vo veku štyri a desať rokov sú momentálne v detskom krízovom centre na Slovensku, povedala juhočeská policajná hovorkyňa Lenka Krausová. Rodičia uniesli svojich synov pred dvomi týždňami a odvtedy po nich pátrala polícia.

Zvrat v prípade rodičov,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Polícia ČR)

Zatiaľ nie je jasné, či prípad bude riešiť slovenská justícia, alebo ho odovzdá strakonickému súdu v Česku. Rodičia sú podozriví z únosu a pravdepodobne skončia vo väzbe, uviedla Krausová. "Dvojica sa po dohode s policajtmi Služby kriminálnej polície a vyšetrovania Územného odboru Strakonice dobrovoľne prihlásila vo štvrtok vo večerných hodinách na Slovensku a bola zadržaná pri odovzdaní detí do tamojšieho krízového centra," povedala hovorkyňa.

Zvrat v prípade rodičov,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Polícia ČR)

Súrodencov odobral rodičom súd na základe predbežného rozhodnutia v júli kvôli nedostatočnej starostlivosti. Od tej doby boli chlapci v strakonickom centre. V piatok 13. októbra prišli do centra rodičia detí a bratov uniesli. Policajti vyhlásili po deťoch pátranie a na rodičov následne vydali európsky zatykač. Ľudia zahliadli nezvestných v nemeckom Freyungu.


Prečítajte si aj:

Dráma v Košiciach: Únos štvorročného chlapca v obchodnom centre


Českokrumlovský súd minulý týždeň nariadil za neprítomnosti dotknutých ústavnú výchovu súrodencov. Podľa súdu rodičia zanedbávali starostlivosť o synov, čo ohrozovalo ich ďalší telesný a duševný vývoj. Nariadenie o ústavnej výchove podľa zákona platí na tri roky, ale lehotu možno vzhľadom na vývoj skrátiť. 

 

Viac o téme: DetiRodičiaúnos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu