Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Tichomorí sa prebudila sopka: Evakuovali viac ako 7000 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Už viac ako 7000 obyvateľov tichomorského ostrova Ambae, ktorý je súčasťou štátu Vanuatu, opustilo svoje domovy pre obavy z erupcií miestnej sopky. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Na ostrove úrady vyhlásili stav núdze po tom, ako sa cez víkend zintenzívnila činnosť sopky Manaro a vyvolala obavy z prípadnej veľkej erupcie. Najohrozenejších spomedzi približne 10.000 obyvateľov Ambae presunuli do škôl a komunitných centier do bezpečnejších oblastí vo východnej a západnej časti ostrova.

Podľa riaditeľa vanuatského úradu civilnej ochrany Shadracka Welegtabita úrady vyslali na Ambae loď s nákladom vody, potravín a iných zásob, aby pomohli evakuovaným osobám. Druhá loď s nákladom by mala doraziť v piatok. V utorok nad oblasťou preleteli vojenské lietadlá z Nového Zélandu, ktorých posádky uviedli, že kráter vyvrhoval "popol, plamene, skaly a lávu". 

Vanuatský meteorologický ústav oznámil, že najväčšie nebezpečenstvo z padajúcich skál a sopečného plynu hrozí obyvateľom nachádzajúcim sa v okruhu 6,5 kilometra v okolí sopky. Varoval tiež pred kyslým dažďom, ktorý môže poškodiť úrodu. 

Celé Vanuatu má približne 280.000 obyvateľov a tvorí ho 80 ostrovov, ktorých väčšina je neobývaná. Patrí medzi najohrozenejšie krajiny sveta, pokiaľ ide o prírodné katastrofy, keďže sa tam nachádza viacero aktívnych sopiek a danú oblasť pravidelne zasahujú cyklóny a zemetrasenia.

Viac o téme: EvakuáciaAmbaeSopka Manaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu