Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Oblasti zničené Irmou opäť v ohrození: Hurikán Maria naberá na sile, hrozia dažde a silné búrky

Hurikán Maria Zobraziť galériu (6)
Hurikán Maria (Zdroj: YouTube)

SANTO DOMINGO - Tropická búrka Maria zosilnela na hurikán a smeruje k Záveterným ostrovom (Leewards Islands) v Karibskom mori, ktoré sa spamätávajú z následkov ničivého hurikánu Irma. Oblasti by mal hurikán zasiahnuť dnes večer.

Meteorológovia vydali varovanie pre ostrovy Guadeloupe, Dominika, Svätý Krištof a Nevis, Montserrat, Svätý Bartolomej a tiež štát Antigua a Barbuda. Hurikán sa nachádza približne 165 kilometrov severovýchodne od Barbadosu, dosahuje maximálnu rýchlosť vetra 140 kilometrov za hodinu a smeruje na severozápad rýchlosťou 20 kilometrov za hodinu.

Oblasti zničené Irmou opäť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

V nedeľu o piatej poobede miestneho času sa hurikán Maria nachádzal 225 kilometrov severovýchodne od Barbadosu a sprevádzal ju vietor s rýchlosťou 225 kilometrov za hodinu, uviedlo Národné centrum pre hurikány (NHC) vo floridskom Miami. Okrem vetra sa pri centre hurikánu vyskytovali aj blesky.

Takto sa bude podľa NHC vyvíjať hurikán Maria.
Zobraziť galériu (6)
Takto sa bude podľa NHC vyvíjať hurikán Maria.  (Zdroj: Národné centrum pre hurikány, NHC)

Hrozia silné dažde a búrky

Meteorológovia predpovedajú jeho zosilnenie. "Očakávame, že sa hurikán Maria pravdepodobne výrazne posilní a očakáva sa veľká intenzita hurikánu. Ten v priebehu niekoľkých dní ovplyvní časti Leewardských ostrovov, prinesie nebezpečný vietor, nárast intenzity búrok a nebezpečenstvo zrážok," informuje Národné centrum pre hurikány.

Britské Panenské ostrovy zasiahnuté hurikánom Irma
Zobraziť galériu (6)
Britské Panenské ostrovy zasiahnuté hurikánom Irma  (Zdroj: SITA/AP/Guillermo Houwer)

Podľa NHC búrka so sebou prinesie 15 až 30 centimetrov zrážok. Ostrovy by mala zasiahnuť v pondelok v noci. Po zasiahnutí Záveterných ostrovov (Leewards Islands) bude pokračovať smerom k Dominikánskej republike a Haiti. V stredu alebo vo štvrtok môže hurikán Maria ohroziť aj Portoriko.

Medzitým by sa mohla jeho intenzita zvýšiť zo súčasného prvého stupňa na tretí z piatich. "Mária pravdepodobne postihne Britské a Americké Panenské ostrovy a Puerto Rico už ako nebezpečný hurikán," informuje ďalej NHC.

Priebeh je podobný Irme

Priebeh hurikánu Maria je zatiaľ podľa meteorológov veľmi podobný priebehu hurikánu Irma spred dvoch týždňov. Maria má podobnú trasu, preto hrozí, že zasiahne mnohé oblasti, ktoré sa doteraz spamätávajú z následkov ničivej Irmy.

Oblasti zničené Irmou opäť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Al Diaz)

Hurikán Jose, ktorý sa sformoval pri východnom pobreží USA, dosahuje maximálnu rýchlosť vetra 150 kilometrov za hodinu. Meteorológovia varujú, že môže spôsobiť nebezpečné vlny, očakávajú však jeho zoslabnutie. Mal by sa vyhnúť americkému pobrežiu.

V sobotu sa aj hurikán Norma stal tropickou búrkou, keď sa blížil k najjužnejšiemu bodu Kalifornského polostrova. NHC predpokladá, že v nasledujúcich dvoch dňoch bude Norma naďalej slabnúť a presúvať na sever. Na polostrove, kde sa nachádzajú aj obľúbené turistické letoviská, by to mohlo priniesť aj bleskové povodne.

Oblasti zničené Irmou opäť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Al Diaz)

Viac o téme: FloridaKaribikMiamiHurikán IrmaHurikán Marian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu