Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ničivé búrky napáchali na Slovensku mnoho škôd: Ľudia sa obracajú na poisťovne

Ničivá búrka napáchala značné škody Zobraziť galériu (5)
Ničivá búrka napáchala značné škody (Zdroj: Foto: Archív/Tip čitateľa)

BRATISLAVA - V ostatných týždňoch sa prehnali Slovenskom ničivé búrky. V tomto ročnom období môžeme očakávať ďalšie. Výkyvy počasia a prívalové dažde napáchali na majetkoch mnoho škôd. Ľudia sa obracajú na poisťovne a nahlasujú škody.

Najviac škôd evidujú poisťovne v Žilinskom kraji, búrka napáchala škody aj v okolí Nitry, Banskej Bystrice, Košíc a Bratislavy. Väčšinu z nich spôsobil silný vietor a dážď. Odlomené konáre poškodili viaceré autá, silný vietor poškodil niekoľko striech. "V Bratislave búrka odlomila dvanásťmetrový konár, ktorý sa doslova zapichol do strechy rodinného domu. Cez tento otvor zatiekli pre silný dážď nanešťastie aj steny bytu. Situáciu riešili na mieste niekoľko hodín hasiči, použili aj vysokozdvižnú techniku," opísal vrchný riaditeľ Úseku kontaktného centra poisťovne Generali Jaroslav Hanzlík. Ďalšiu strechu rodinného domu poškodil silný vietor na Donovaloch, škoda tu presiahla 1 500 eur.

Hasiči v Starej Turej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Dôležitá je poistka

Škody sa vyšplhajú pravdepodobne až do výšok desaťtisícov eur. Na preplatenie škôd po búrkach je potrebné mať uzatvorené poistenie nehnuteľnosti a domácnosti. Dôležité je mať poistené živelné riziká, a to vrátane víchrice a krupobitia. Škody na budovách sa kryjú z poistenia nehnuteľnosti, škody na zariadení, nábytku, spotrebičoch, či oblečení zasa z poistenia domácnosti. Ak voda či vietor poškodia auto, tieto škody poisťovňa preplatí z havarijného poistenia.

Ničivé búrky napáchali na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Vladimír)

Ničivé búrky napáchali na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Ak je to možné, po poistnej udalosti by mali klienti s odstraňovaním následkov alebo opravou počkať do obhliadky poisťovne. Samozrejme, ak je z hygienických alebo bezpečnostných dôvodov nevyhnutné začať s odstraňovaním škôd skôr, ľudia tak môžu urobiť. V takom prípade je však potrebné si poistnú udalosť zdokumentovať. Postačí aj fotka v telefóne. Následne treba poistnú udalosť ohlásiť poisťovni.  

Ničivé búrky napáchali na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

 

 

Viac o téme: PočasieBúrkaŠkody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu