Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Británii unikol dokument, ktorý spečatí aj budúcnosť tisícov Slovákov: Toto ich čaká

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Britské ministerstvo vnútra už vypracovalo návrh plánu, ako čo najviac obmedziť pobyt prisťahovalcov z krajín Európskej únie. Podľa uniknutého dokumentu, na ktorý odkazuje denník The Guardian, majú mať napríklad menej kvalifikovaní ľudia možnosť kratšieho pobytu. Na väčšie obmedzenie majú migranti narážať v prípade, že si chcú priviesť do Británie rodinu. Zastaviť voľný pohyb pracovných síl chce Londýn hneď po odchode z únie v roku 2019.

Toto sa Britom páčiť nebude: Aj po plánovanom vystúpení z EÚ musia platiť Bruselu až do roku 2023

Text s 82 stranami je prvým dokladom toho, ako bude vláda pravdepodobne chcieť riešiť túto politicky citlivú otázku. Podľa The Guardian dokument ešte nebol schválený na vládnej úrovni.

"Jednoducho povedané, znamená to, že prisťahovalectvo sa musí považovať za hodnotné pre celú krajinu," uvádza sa v texte s tým, že prospech z neho nemôžu mať len samotní migranti, ale aj pôvodní obyvatelia.

Medzi navrhované opatrenia, ktoré má obmedziť príliv cudzích pracovníkov, je maximálne dvojročné povolenie na pobyt pre menej kvalifikovaných ľudí a trojročné alebo päťročné povolenie pre ľudí s vyšším vzdelaním.

V Británii unikol dokument,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dokument tiež predpokladá postupné zavedenie nového imigračného systému, ktorý ukončí právo väčšiny európskych migrantov usadiť sa v Británii. Zavádza nové prísne obmedzenia pre rodinných príslušníkov.

Pre všetkých občanov EÚ má byť povinné cestovať do Británie s pasom. Dokumenty s povolením na pobyt dlhším ako niekoľko mesiacov by mali obsahovať biometrické údaje.

Britský minister pre migráciu Brandon Lewis na konci júla potvrdil, že voľný pohyb pracovníkov medzi Britániou a Európskou úniou skončí, keď krajina opustí európsky blok. V tom čase, teda na jar roku 2019, už bude platiť nový imigračný systém. Ministerka vnútra Amber Ruddová uviedla, že nové pravidlá pre príchod do krajiny by mali byť navrhnuté tak, aby vyhovovali britským podnikom, ako aj "širšej spoločnosti".

V Británii unikol dokument,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Flickr / mroach)

Práve nekontrolovaná migrácia bola kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim výsledok referenda v júni minulého roka. Podľa Európskej komisie v Británii teraz žije približne 3,2 milióna ľudí z iných krajín EÚ, pričom Britov je v EÚ približne 1,2 milióna.

Čistá migrácia do Británie, kedy sa do krajiny prisťahovalo viac ľudí, než z nej odišlo, ale v roku 2016 klesla na najnižšiu úroveň za dva a pol roka. Vplyv na to má aj to, že záujem ostatných občanov Európskej únie o život v Británii dlhodobo klesá.

Viac o téme: DokumentPravidláBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu