Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nevedomosť vodičov spôsobila dopravný kolaps: Otrasné reakcie na prichádzajúcich hasičov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Rýchlo sa dostať k nehode je v mnohých prípadoch nemožné. Záchranným zložkám komplikujú situáciu na cestách vodiči, ktorí neovládajú ako sa správne uhýbať. Hasičom na českej diaľnici sa podarilo nakrútiť video ako dôkaz. Pri vážnych nehodách pritom rozhodujú sekundy. Pravidlá existujú a budúci vodiči sa ich učia už v autoškole. Na Slovensku je to ale iné, jednotný spôsob neexistuje.

Každá krajina má svoje dopravné predpisy. Výnimkou nie je ani susedné Rakúsko a Česká republika. Špeciálne pravidlá existujú pri dopravných zápchach. V prípade, že sa potrebujú záchranné zložky urýchlene dostať k miestu nehody, by každý vodič mal ovládať ako sa uhýbať a vytvoriť dostatočný priestor na prejazd záchranného vozidla.

K videu sa vyjadril aj viceprezident PZ Ľubomír Ábel 

Vyjadrenie Viceprezidenta PZ Ľubomíra Ábela

Slovenskí vodiči sa musia uhýbať 

"Na Slovensku je to upravené v zákone o cestnej premávke," informoval viceprezident PZ Ľubomír Ábel. Vodič je povinný sa záchrannému vozidlu uhnúť. Musí konať tak, aby neprekážal prejazdu. V prípade, že je potrebné svoje vozidlo spomalí alebo zastaví. V Česku je to ale iné, už 10 rokov existuje pravidlo o núdzovom pruhu. Nie vždy je to ale jednoduché a nie každý šofér ovláda prikázaný spôsob. Dôkazom je aj video, ktoré zverejnil Týdeník Policie. Hasiči, ktorí sa chceli na diaľnici smerom na Ostravu dostať k nehode mali, čo robiť.

Nevedomosť vodičov spôsobila dopravný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Chaos, ktorý je zachytený na videu poukazuje na vzniknutý problém. Pri troj a viac pruhovej diaľnici je v Česku povinnosťou vodičov sa držať týchto pravidiel. Pravý krajný pruh na pravú stranu a všetky ostatné doľava. Presne tak vodiči na začiatku kolóny postupovali. Po pár sekundách ale nastal totálny chaos, ktorý spôsobil vodič zo slovenskou poznávacou značkou, ktorý sa pravdepodobne držal pravidiel fungujúcich v Rakúsku a Nemecku. Tam sa totiž autá zaraďujú opačne ako v Čechách.

Nevedomosť vodičov spôsobila dopravný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Zjednotenie pravidiel

Na európskych cestách sa objavuje stále viac ľudí, ktorí cestujú po Európe. Málokto však pozná všetky dopravné predpisy a pravidlá danej krajiny. Česká republika konkrétne tento model od Rakušanov neprevzala a tak vznikajú problémy. Európska únia by pre dobro všetkých v budúcnosti mohla pouvažovať nad zovšeobecnením aj takéhoto pravidla. 

 

Viac o téme: KoridorHasičiDiaľnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu