Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hasiči zachránili prasiatka pred smrťou: Vďačná farmárka ich pomlela do klobás a pohostila ich

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.cz)

PEWSEY – Obrovský škandál sa spustil po tom, čo farmárka jedného z anglických hospodárstiev vyrobila z prasiat klobásky a darovala ich miestnym hasičom. Poďakovanie za záchranu zvierat sa teda otočilo proti samotnej žene a mužom. Prasiatka pritom boli chované práve na spracovanie mäsa. Ako priznala chovateľka, snaží sa dávať ošípaným tie najlepšie podmienky na život, no rozumie aj rozhorčeniu vegetariánov.

Farmárka Rachel Riversová si pokojne chovala svoje prasiatka na vlastnom hospodárstve. Všetko sa zmenilo po tom, čo vo februári tohto roka vypukol v stodole na jej farme požiar. Hasiči z anglickej dedinky Pewsey vo Wiltshire na mieste zasahovali a podarilo sa im zachrániť niekoľko prasiatok a dve prasnice. "Keď sme prišli k požiaru bolo krátko pred polnocou. Polovica stodoly bola v plameňoch a prasiatka sa schovávali na druhej strane v rohu. S ťažkosťami sme sa k nim dostali a zachránili ich," opísal situáciu veliteľ hasičov Mark Hillier. Za tento čin prisľúbila Rachel mužom organické klobásky vyrobené zo zachránených zvierat.

Hasiči zachránili prasiatka pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/BBC Wiltshire )

Po uplynutí šiestich mesiacov sa hasiči dočkali sľúbenej odmeny. Farmárka darovala mužom klobásky z vyslobodených prasiatok. Muži sa svojim darom pochválili na sociálnej sieti a o krátku chvíľu to pravdepodobne poriadne oľutovali. Kritika od iných užívateľov sa spustila nie len na nich ale aj na samotnú farmárku. Rachel na ostré slová reagovala a priznala, že si je vedomá, že sú niektorí vegetariáni a ochrancovia zvierat nešťastní. "Bolo to však iba symbolické gesto pre požiarnu službu," vysvetlila.

Neklamala ani v tom, že by bola svätica. Stojí si ale za tým, že na jej farme dávajú ošípaným príležitosť na čo najlepší život. "Nie sú zatvorené vo vnútri. Sú vonku, kŕmené biopotravinami, ktoré pestujeme na našej farme." Prasiatka mali v čase záchrany iba dva týždne. Keď sa dostali do potrebného štádia, ich mäso bolo spracované. "Vtedy som povedala hasičom, že im dám klobásky."

Hasiči zachránili prasiatka pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/BBC Wiltshire )

Niektorí užívatelia sociálnych sietí neskrývali svoje znepokojenie. "Je to strašný príbeh. Krásne, že zachránili prasiatka, ale prečo publikujú ich smrť?" zneli slová jedného z reagujúcich. Všetko prepuklo po tom, čo hasiči na svojej facebookovej stránke zverejnili fotografie s popiskom: "Je presne šesť mesiacov a jeden deň odkedy hasiči z ohňa zachránili 18 prasiatok. Od februárovej noci sme teraz ochutnali plody našej práce." Zároveň sa poďakovali Rachel a odporučili klobásky všetkým, ktorí sa chystajú grilovať.

Hasiči zachránili prasiatka pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/BBC Wiltshire )

Požiarna stanica neskôr svoj príspevok zo sociálnej siete odstránila a ospravedlnila sa za svoje konanie. Organizácia, ktorá sa venuje etickému zaobchádzaniu so zvieratami si taktiež zobrala slovo a poslala hasičom vegánske klobásky. "Tieto úbohé prasiatka síce zachránili pred ohňom, no o šesť mesiacov neskôr ich čakal hrozivý zážitok na bitúnku," uzavrela kauzu riaditeľka medzinárodnej organizácie Mimi Bekhechiová. 

Viac o téme: PožiarDarOšípanéŠkandálPrasiatkaKlobásy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu