Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Špeciálny obrnený transportér zo Slovenska spôsobil na leteckých dňoch v Ostrave šialenstvo

Corsac 8x8
Corsac 8x8 (Zdroj: Twitter/ArmyRecognition)

OSTRAVA - Slovenský zbrojársky gigant MSM GROUP predstavil na Dňoch NATO v Ostrave verejnosti špeciálny obrnený transportér Corsac 8x8. Najväčšia bezpečnostná show v Európe pritiahla pozornosť státisícov divákov.

Slovensko sa počas uplynulého víkendu opäť predviadlo v susednom Česku na letisku Leoša Janáčka v Ostrave vo vynikajúcom svetle! Dubnickí zbrojári MSM GROUP predstavili verejnosti  aj špeciálny obrnený transportér Corsac 8x8. Ide o všestranné obrnené vozidlo, ktoré je vhodné do boja, ale aj na prieskumné, radiolokačné, zdravotnícke alebo vyprosťovacie účely. Fanúškovia armádnej techniky z celého sveta neskrývali nadšenie a pri špeciálnom vozidle strávili niektorí aj dlhé hodiny. „Toto vozidlo je všestranné, dokáže pomôcť aj pri živelných pohromách alebo monitorovaní štátnych hraníc, či dôležitých hospodárskych objektov,“ vysvetlil CEO spoločnosti MSM Group Marián Goga.

Transportér, ktorý váži 20 ton a má pohon 8x8, je vybavený systémami na ochranu pred nukleárnymi, biologickými a chemickými zbraňami.Taktiež je chránené proti mínam a poháňa ho vodou chladený šesťvalcový diesel. Maximálna rýchlosť vozidla je na ceste 115 km/h a rýchlosť plavby je 10 km/h“, doplnil šéf dubnickej zbrojovky Goga. Corsac 8x8 bol primárne vyvinutý pre potreby slovenských ozbrojených síl, podľa slov Mariána Gogu je však už teraz dopyt zo zahraničia po tomto vozidle veľmi veľký.

Tohtoročný, 17. ročník priniesol tradične rozmanitý program či už pre fanúšikov letectva alebo pozemných ozbrojených síl. Statickým ukážkam dominovali americké strategické bombardéry, B-1B Lancer a B-52 Stratofortress, a lietajúci tanker KC-135 Stratotanker, ktorý slúži k dopĺňaniu paliva počas letu stíhacích lietadiel, ale aj pre bombardéry.

Viac o téme: Letecké dniOstravaCorsac 8x8
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu