Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rodina o útočníkovi z Barcelony: Zneužili negramotnosť rodičov! Polícia pátra po ňom v celej Európe

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TV3)

RABAT - Podozrivý Younes Abouyaaqoub, ktorý je na úteku po útoku dodávkou do davu ľudí na promenáde v španielskej Barcelone, sa posledný rok správal ako konzervatívnejší veriaci moslim a počas marcovej návštevy v rodisku v Maroku odmietal podať ruku ženám. Uviedli to v nedeľu členovia jeho rodiny, ktorých citovala tlačová agentúra Reuters.

Príbuzní vyjadrili šok a hnev po zverejnených informáciách, že 22-ročný Abouyaaqoub, ako aj jeho brat a dvaja bratranci sa údajne podieľali na útoku v Barcelone. Všetci spomínaní pochádzajú z malého marockého mesta Mrírt s prevažne berberským obyvateľstvom. Abouyaaqoub je jedným z 12 podozrivých z útoku na Las Ramblas, jednom z najslávnejších barcelonských bulvárov, na ktorom útočník v bielej dodávke zrážal turistov. Zabil 13 ľudí a zranil okolo 120 ďalších osôb.

Abouyaaqoubov brat El Houssaine a prvostupňoví bratranci Mohamed a Omar Hychamiovci sú traja z piatich mužov, ktorých polícia zabila pri následnom útoku v piatok v skorých hodinách v neďalekom katalánskom pobrežnom meste Cambrils. Podľa španielskych médií sú úrady presvedčené, že práve Younes Abouyaaqoub šoféroval dodávku, hoci katalánska polícia ešte nemôže s istotou potvrdiť, kto sedel za volantom vozidla. Polícia po Younesovi pátra v Katalánsku a na hraniciach s Francúzskom.

Príbuzní v Mrírte, približne 150 kilometrov juhovýchodne od marockého hlavného mesta Rabat, povedali, že naposledy videli Younesa a Mohameda, keď v marci prišli na motorkách na krátku, nečakanú návštevu. Sesternica, ktorá si neželala byť menovaná, uviedla, že Mohamed bol tým konzervatívnejším veriacim. Avšak dodala, že najprv často navštevoval nočné kluby a pil alkohol, potom sa jeho správanie asi pred troma rokmi zmenilo. Podľa jej slov práve on ovplyvnil Younesa, ktorý bol dovtedy "normálny".

Príbuzní vyhlásili, že o podozrivom prepojení bratrancov s barcelonským útokom sa dozvedeli, keď v piatok sledovali televíziu. Vtedy uvideli zábery Younesa a ostatných, ako aj ich mená. "Chcela som zomrieť, nemohla som tomu uveriť," povedala stará matka oboch dvojíc bratov, Chrifa Hychamiová.

Mrírt je chudobné a odľahlé mesto a mnohí obyvatelia sa odsťahovali do Európy. Autá s európskymi poznávacími značkami, patriace rodinám na letnej návšteve v rodisku, sú v uliciach bežné. Podľa tety Fatimy Abouyaaqoubovej sa Younes odsťahoval do Španielska okolo roku 1999, rok po tom, čo sa tam na člne dostal aj jeho otec Omar. Omar pracuje v priemysle na spracovanie dreva v Španielsku a vlani pracoval vo Francúzsku, dodala teta. "Necítim voči Younesovi žiadne sympatie, ani ak ho chytia a zabijú," povedala Fatima.

"Bojím sa o svojho brata - jeho otca, a o jeho matku, ktorí sú negramotní a nevedia rozprávať po arabsky ani po španielsky. Tí chlapci zneužili negramotnosť svojich rodičov," uviedla Fatima. Podľa tety je možné, že názory Younesa a ostatných ovplyvnil Abdelbaki Es Satty, imám v španielskom meste Ripoll, ktorého domáci povedal, že z Ripollu odišiel dva dni pred útokom. "Tí chlapci ani nevedia čítať arabské písmo. Nech už ich zmenilo čokoľvek, stalo sa to v Európe, nie tu," doplnila na záver Fatima. 

Počet mŕtvych v dôsledku útokov stúpol na 15

Na 15 mŕtvych stúpol dnes počet obetí dvoch útokov, ku ktorým došlo minulý štvrtok v španielskych mestách Barcelona a Cambrils. Informovala o tom na tlačovej konferencii katalánska polícia. K prvému útoku došlo vo štvrtok popoludní v katalánskej metropole Barcelona, kde 22-ročný Maročan Younes Abouyaaquoub vrážal dodávkou do ľudí, pričom 13 z nich usmrtil a ďalším viac ako 120 osobám spôsobil zranenia. K podobnému útoku došlo o niekoľko hodín neskôr v meste Cambrils, kde páchateľ autom usmrtil jednu ženu a viacero ľudí zranil.

Po útokoch v Katalánsku je v nemocniciach ešte 51 zranených, stav 10 je kritický

 Španielska polícia dnes na mnohých cestách Katalánska rozostavila zátarasy v snahe zadržať unikajúceho podozrivého z 12-člennej teroristickej bunky, ktorá vo štvrtok 17. augusta spáchala dva útoky so 14 obeťami na životoch a pripravovala zrejme aj oveľa väčší masaker s použitím výbušnín typických pre atentáty uskutočnené v mene Daeš. Ako uviedla agentúra AP, pátranie po podozrivom na úteku komplikuje skutočnosť, že polícia zatiaľ nie je s absolútnou istotou schopná identifikovať osobu na úteku.

Polícia totiž pozná mená 12 členov teroristickej bunky, ale traja z nich sú nezvestní: dvaja zrejme prišli o život v stredu pri výbuchu v meste Alcanar, kde sa podľa všetkého vyrábali výbušniny na zamýšľaný veľký útok, tretím by mal byť podozrivý na úteku. Hlavný komisár katalánskej polície Josep Lluís Trapero dnes odmietol potvrdiť, že podozrivým na úteku je Younes Abouyaaquoub, 22-ročný Maročan, ktorý podľa dohadov médií údajne šoféroval dodávku, čo vo štvrtok vrážala do ľudí na rušnej ulici Las Ramblas v Barcelone. Druhý podobný útok, ale iným autom, sa o niekoľko hodín neskôr odohral v neďalekom letovisku Cambrils. Trapero potvrdil, že polícia prešetruje aj spomínanú hypotézu ohľadom Abouyaaquouba. Súčasne priznal, že "nevieme, kde je".

Rodina o útočníkovi z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Iný policajný zdroj dnes potvrdil, že tri dodávky, ktoré sa prešetrujú v súvislosti s útokmi, boli požičané na Abouyaaquoubovu kreditnú kartu. Jedna dodávka bola použitá pri útoku na Ramble, druhá sa našla v meste Ripoll, kde žili hlavní podozriví, a tretia v meste Vic na ceste medzi oboma spomínanými lokalitami.

Polícia sa domnieva, členovia bunky plánovali do týchto áut nastražiť výbušniny a použiť ich na spomínaný najmenej jeden veľký útok plánovaný v Barcelone. V tejto súvislosti sa ako terč spomína známa katedrála Sagrada Família.

Trapero potvrdil, že v dome v meste Alcanar, kde sa v stredu odohrala explózia, sa našlo viac ako 100 propán-butánových fliaš, ako aj materiál na výrobu výbušniny TATP, aká bola atentátnikmi Islamského štátu v minulosti použitá pri útokoch v Bruseli a Paríži.  "Naša hypotéza je, že skupina plánovala jeden alebo viacero útokov s výbušninami v Barcelone," informoval Trapero. Tento oveľa krvavejší útok prekazila práve explózia v dome v Alcanare.   

Trapero informoval, že vyšetrovanie sa sústreďuje aj na nezvestného imáma Abdelbakiho Es Sattyho, ktorý podľa polície mohol zahynúť pri explózii domu v Alcanare. Polícia pritom zatiaľ nemá hodnoverný dôkaz, že tento imám je zodpovedný za radikalizáciu mladých mužov z teroristickej bunky v Ripolle. Ako je známe, Es Satty v júni náhle prestal pôsobiť v mešite v Ripolle a odvtedy ho tam nikto nevidel.

Rodina o útočníkovi z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Útoky v Barcelone a Cambrilse si vyžiadali 14 obetí na životoch a vyše 120 zranených. Katalánska regionálna vláda dnes informovala, že hospitalizovaných je stále 51 zranených, stav desiatich z nich je kritický.

Polícia sústreďuje pátranie po podozrivom na severovýchod krajiny

Španielska polícia pokračuje dnes v intenzívnom pátraní po poslednom členovi skupiny 12 osôb stojacich za minulotýždňovými atentátmi v mestách Barcelona a Cambrils, pri ktorých zahynulo 14 ľudí a viac ako 120 osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra AP. Polícia sa dnes vo svojom pátraní zamerá na severovýchod Španielska - oblasť ležiacu pri hraniciach s Francúzskom. Po kom polícia pátra, odmietli jej predstavitelia spresniť, avšak podľa miestnych médií ide o 22-ročného Maročana Younesa Abouyaaqouba.

Rodina o útočníkovi z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: el mundo)

Úrady potvrdili, že Maročan Abouyaaquoub zrážal ľudí v Barcelone

Katalánsky minister vnútra Joaquim Forn dnes v rozhlasovej stanici Catalunya Radio potvrdil, že 22-ročný Maročan Younes Abouyaaquoub je posledným doteraz neidentifikovaným členom teroristickej bunky, ktorý je na úteku po útokoch v mestách Barcelona a Cambrils.Podľa ministra všetko svedčí o tom, že Abouyaaquoub bol vodičom dodávky, ktorá v piatok na barcelonskom bulvári Las Ramblas zrážala ľudí, pričom 13 prišlo o život a viac ako 120 utrpelo zranenia.

Po predpokladanom útočníkovi z Barcelony sa pátra v celej Európe

Španielska polícia rozšírila dnes na celú Európu pátranie po 22-ročnom Maročanovi Younesovi Abouyaaquoubovi, ktorý je podozrivý, že vo štvrtok v katalánskej metropole Barcelona. Katalánsky minister vnútra Joaquim Forn uviedol, že po Abouyaaqoubovi v súčasnosti pátra polícia vo všetkých európskych štátoch, pretože nemožno vylúčiť, že po čine prekročil hranice s Francúzskom.

Na videosnímke z bezpečnostnej kamery zverejnenej španielskym denníkom El País útočník 22- ročný Maročan Younes Abouyaaquoubis kráča ceu tržnicu La Boqueria tesne po tom, čo s dodávkou vrazil do chodcov
Zobraziť galériu (5)
Na videosnímke z bezpečnostnej kamery zverejnenej španielskym denníkom El País útočník 22- ročný Maročan Younes Abouyaaquoubis kráča ceu tržnicu La Boqueria tesne po tom, čo s dodávkou vrazil do chodcov  (Zdroj: TASR/AP)

 "Táto osoba už nie je hľadaná len v Katalánsku, ale vo všetkých európskych krajinách, ide o úsilie európskej polície," povedal pre katalánsky rozhlas Joaquim Forn. Forn tiež potvrdil, že polícia si je v tejto chvíli takmer istá, že Abouyaaquoub bol skutočne vodičom dodávky, ktorá na barcelonskej promenáde Las Ramblas vrážala do ľudí. 

Auto z teroristického útoku v Cambrils odfotil policajný radar neďaleko Paríža

Čierne Audi A3, ktoré bolo použité v noci na piatok pri teroristickom útoku v španielskom meste Cambrils, necelý týždeň predtým zachytil policajný radar pri prekročení rýchlosti v aglomerácii Paríža. Informovali o tom dnes regionálne noviny Le Parisien na svojej internetovej stránke. Denníku sa zatiaľ nepodarilo získať vyjadrenie parížskej policajnej prefektúry k tejto informácii. Podľa denníka odvolávajúceho sa na bezpečnostné zdroje v súčasnosti neexistujú dôkazy o prepojení udalostí v Španielsku s Francúzskom. 

 Imám podozrivý z naplánovania útoku v Barcelone žil vlani v Belgicku

Islamský radikálny duchovný Abdelbaki Es Satty, podozrivý z naplánovania útoku v španielskom meste Barcelona, pri ktorom minulý štvrtok zahynulo 12 ľudí, pôsobil istý čas v Belgicku. Pre agentúru DPA to dnes uviedol hovorca bruselskej prokuratúry Thierry Werts. Skutočnosť, že Satty, ktorý je momentálne nezvestný, sa medzi januárom a marcom 2016 zdržiaval v meste Vilvoorde ležiacom severne od Bruselu, potvrdil pre flámsku televíziu VRT jeho starosta Hans Bonte. Podľa Wertsa nebol Satty pred útokom na barcelonskej promenáde Las Ramblas belgickým úradom známy a neexistujú nijaké dôkazy o tom, že by zohral nejakú úlohu pri teroristických útokoch, ku ktorým došlo 22. marca 2016 v Bruseli.

Viac o téme: TerorizmusMarokoBarcelonaYounes Abouyaaqoub
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu