Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvé úspechy v dobývaní Tal Afaru z rúk Daeš: Iracké sily získali časť mesta

Vojaci na okraji Tal Afaru
Vojaci na okraji Tal Afaru (Zdroj: SITA/AP Photo/Balint Szlanko)

TAL AFAR - Na tretí deň po začiatku pozemnej ofenzívy proti džihádistickej skupine Daeš dobyli dnes iracké sily prvé oblasti na území mesta Tal Afar ležiaceho približne 70 kilometrov západne od Mósulu. Oznámili to agentúry AP a DPA s odvolaním sa na armádne zdroje.

Policajné jednotky a šiitské milície podľa nich obsadili štvrť Džazíra. Elitné protiteroristické sily irackej armády navyše prenikli na juhozápade mesta do štvrte Kifáh. Podľa brigádneho generála Hajdara Fadhíla sa postupujúce jednotky zatiaľ nestretli s veľkým odporom bojovníkov Daeš, aj keď títo odpaľujú rakety a vysielajú samovražedných atentátnikov.

Fadhíl ale predpokladá, že boje sa zintenzívnia, čím viac sa budú vládne sily približovať k centru Tal Afaru. Mesto Tal Afar a jeho okolie je jednou z posledných bášt ovládaných skupinou Daeš v Iraku po tom, čo vláda v júli dobyla Mósul, druhé najväčšie mesto v krajine. 

Tal Afar, ktorý sa nachádza 150 kilometrov východne od sýrskych hraníc, má strategickú polohu, keďže ním prechádza jedna z hlavných pozemných komunikácií donedávna slúžiaca ako významná zásobovacia trasa pre Daeš.
 

Viac o téme: IrakTal AfarDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu