Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Severokórejský vodca Kim sa vyhráža Američanom: Som pripravený zaútočiť!

Kim Čong Un
Kim Čong Un (Zdroj: TASR/AP Photo/Wong Maye-E)

PCHJONGJANG/WASHINGTON - Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval v pondelok Spojené štáty na okamžité ukončenie "arogantných provokácií" a vznášania "jednostranných požiadaviek". Počas návštevy veliteľstva raketových síl zopakoval, že je pripravený zaútočiť na ostrov Guam, ktorý je zámorským územím USA v západnej časti Tichého oceánu, informovala v noci nadnes severokórejská agentúra KCNA.

USA podľa Kim Čong-una už teraz cítia "povraz okolo krku" za svoje "nezodpovedné rinčanie zbraňami". Washingtonu odporučil, aby vzhľadom na napätú situáciu na Kórejskom polostrove "s čistou hlavou zvážil prípadné zisky alebo straty". Zabrániť vojne na Kórejskom polostrove sa dá tak, že Američania najprv predložia "náležitú alternatívu" a potom prikročia k činom, konštatoval Kim Čong-un.

Špičky severokórejskej armády v pondelok informovali Kim Čong-una o stave plánu raketového úderu na ostrov Guam. Príkaz na jeho realizáciu ešte nevydal, zatiaľ bude ešte "o niečo dlhšie" sledovať kroky Spojených štátov, citovala Kima agentúra KCNA. Severná Kórea minulý týždeň oznámila, že "dôkladne skúma" svoje operačné plány preventívneho útoku na americký tichomorský ostrov Guam, kde majú USA vojenskú základňu. Podľa nej ide o reakciu na nedávny test americkej medzikontinentálnej balistickej rakety.

Začne sa hra

Americký minister obrany Jim Mattis v pondelok opäť varoval Pchjongjang, aby nerozpútal vojnu proti jeho krajine. "Ak zaútočíte na Spojené štáty, mohlo by to veľmi rýchlo prerásť do vojny," citovala šéfa Pentagónu agentúra Reuters. "Ak severokórejská raketa zasiahne americké územie, napríklad tichomorský ostrov Guam, potom sa to začne", vyhlásil Mattis, pričom použil výraz "Game on". Ak by rakety dopadli do vôd okolo Guamu, rozhodnutie je na prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Mattis povedal, že presné predpovede v súčasnej dobe nie sú z dôvodu rýchlo sa meniacej situácie možné, konkretizovať ich však nechcel.

Televízia CNN v pondelok s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa amerického rezortu obrany informovala, že americké špionážne družice zaznamenali presun mobilného raketometu schopného odpáliť balistickú raketu stredného doletu, čo môže naznačovať, že KĽDR sa chystá na ďalší štart. Podľa však v tejto chvíli nie je pravdepodobné, že by presun priamo súvisel s hrozbou Severnej Kórey voči Guamu. Iní americkí predstavitelia CNN povedali, že Severná Kórea často presúva rakety a príslušné vybavenie, ale to nemusí nevyhnutne znamenať bezprostredné vypustenie rakety.

Trump a Abe zabránia KĽDR v útoku na Guam

Americký prezident Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe sa dnes v telefonáte dohodli, že budú úzko koordinovať snahy o zastavenie hroziaceho odpaľovania severokórejských rakiet na ostrov Guam, ktorý je zámorským územím USA v západnej oblasti Tichého oceánu.

"Zhodli sme sa, že je nanajvýš dôležité zabrániť Severnej Kórei v odpálení týchto rakiet," povedal Abe novinárom po 30-minútovom telefonickom rozhovore oboch lídrov. Nedávne oznámenie Pchjongjangu, že plánuje vystreliť na Guam rakety, "spôsobilo v regióne väčšie napätie, než kedykoľvek predtým", dodal Abe.

Guamské rádiá zmiatli obyvateľov

Dve rozhlasové stanice na ostrove Guam, ktorý je zámorským územím USA v západnej časti Tichého oceánu a Severná Kórea sa mu vyhráža raketovým útokom, dnes omylom vysielali varovanie pred nebezpečenstvom pre civilistov, ktoré sa vydáva aj v prípade vojenského útoku. Varovanie omylom odvysielali miestne rozhlasové stanice KTWG a KSTO dnes približne o 00.25 h miestneho času s tým, že začne platiť od 00.40 h, uviedla stránka Pacific News Center.

Falošné varovanie však na rozdiel od skutočného neobsahovalo informácie o druhu hrozby a odporúčaniach pre obyvateľstvo. Takéto varovanie sa vydáva v prípade významného ohrozenia civilného obyvateľstva, napríklad ak hrozí alebo prebieha vojenský či teroristický útok. "Neautorizovaný test NEBOL spojený s nijakou mimoriadnou situáciou, hrozbou alebo varovaním," uviedlo vo vyhlásení miestne ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť a obranu. Dodalo, že prijalo opatrenia, aby sa takýto omyl nezopakoval.

Severná Kórea minulý týždeň minulý týždeň oznámila, že "dôkladne skúma" svoje operačné plány preventívneho útoku na americký tichomorský ostrov Guam. Podľa nej ide o reakciu na nedávny test americkej medzikontinentálnej balistickej rakety. Na Guame žije 162.000 Američanov a nachádza sa tam americká letecká základňa. Americký prezident Donald Trump v reakcii pohrozil Pchjongjangu vojenskou odpoveďou, akú komunistický režim ešte nezažil.

Viac o téme: USAKĽDRGuam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu