Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poľský prezident Duda opäť zasiahol proti vláde: Zablokoval vymenovanie nových generálov

Andrzej Duda
Andrzej Duda (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda zablokoval v utorok vymenovanie nových generálov. Ide o najnovší prejav napätia medzi hlavou štátu a vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá ho pôvodne podporovala, informovala dnes agentúra Reuters.

Duda ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol problémy s návrhom nového veliteľského systému, ktorý je súčasťou plánov vládnej reformy. Jeho krok prišiel dva týždne po tom, ako neočakávane vetoval dva sporné návrhy zákonov zamerané na zmeny v justičnom systéme krajiny.

Podľa zdroja blízkeho Dudovej kancelárii sa predmetné nominácie týkali približne desiatich generálov. Námestník ministra obrany Tomasz Szatkowski vyhlásil, že jeho rezort si pozval predstaviteľov Národného bezpečnostného úradu, ktorý radí prezidentovi, na pomoc pri plánovaní reforiem armády.

Niekoľkí bezpečnostní analytici tvrdia, že Duda, ktorý sa v roku 2015 dostal do prezidentského kresla vďaka podpore PiS, chce opäť demonštrovať svoju nezávislosť ako hlava štátu aj ako vrchný veliteľ poľských ozbrojených síl.

"Je to menej o samotných generáloch a viac o skutočnosti, že prezident chce nahlas a verejne povedať, že všetky možnosti dialógu s ministerstvom obrany sa už vyčerpali," povedal bezpečnostný analytik Marek Swierczynski.

Spor prichádza v čase, keď Poľsko hostí zvýšený počet vojakov NATO v rámci úsilia o posilnenie východného krídla tejto vojenskej aliancie, ktorá tak reagovala na zvýšenú aktivitu Ruska v pohraničných oblastiach.

Viac o téme: GeneráliPoľskoAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu