Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trumpovi sa podarilo niečo, čo málokomu: Prezident vzdoruje trendom, zaujímavý protiklad

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Donald Trump dosiahol niečo, čo máloktorí prezidenti: silnú ekonomiku a slabé hodnotenia v prieskumoch verejnej mienky. Upozornila na to spravodajská televízia CNN. "Keď sa ekonomike darí, je náročné byť taký nepopulárny ako prezident Donald Trump. Nízka nezamestnanosť, vysoká spotrebiteľská dôvera a rastúci akciový trh zvyčajne posilnia hodnotenia prezidentov. História ukazuje, že zhoršiť ich môže len taký faktor ako nepopulárna vojna. Trump týmto trendom vzdoruje," uviedla CNN.

Nezamestnanosť v USA je v súčasnosti na úrovni 4,3 percenta, čo je 16-ročné minimum. Od nástupu Trumpa do funkcie bol vytvorený viac než milión nových pracovných miest a akciový trh od jeho zvolenia stúpal na rekordné hodnoty. Hodnotenia šéfa Bieleho domu v prieskumoch verejnej mienky sú však napriek týmto ekonomickým výsledkom rekordne nízke. V súčasnosti jeho prácu schvaľuje len 33 až 36 percent opýtaných (prieskumy Gallupovho inštitútu a univerzity Quinnipiac).

"Predstavte si, aké by boli jeho ratingy, ak by sme spadli do recesie, hoci by to aj nebola jeho vina. Bol by niekde na 25 percentách," povedal pre CNN prezidentský historik Douglas Brinkley s tým, že dobré ekonomické výsledky dávajú Trumpovi aspoň nejaký kyslík na dýchanie.

Predošlí prezidenti mali takéto nízke percentá popularity buď v časoch ekonomických problémov alebo vojen. Napríklad prácu Jimmyho Cartera schvaľovalo v roku 1979 len 29 percent Američanov. Nezamestnanosť však bola vtedy vysoká a stále rástla, ekonomika bola pred pádom do recesie a v krajine bola vysoká inflácia.

George W. Bush mal zase v roku 2008 v dôsledku hospodárskej krízy len 25 percent. Zhoršené ratingy mal aj koncom roka 2005, keď rástla kritika vojny v Iraku a jeho zvládnutia katastrofy spôsobenej hurikánom Katrina. Aj vtedy však jeho prácu schvaľovalo viac ľudí, než v súčasnosti prácu Trumpa - 40 percent. Popularita Richarda Nixona spadla zo 67 percent na začiatku jeho druhého funkčného obdobia na 25 percent o rok a pol neskôr. Potom ho škandál Watergate prinútil odstúpiť.

"Ale Nixonovi uškodila aj ekonomika skĺzajúca sa do recesie a ropná kríza, ktorá viedla k prídelovému systému a radám na čerpacích staniciach," pripomenula CNN. Prezidentský historik Brinkley zase zdôraznil, že aj prezidenti so silnými ekonomikami sa dostali do problémov s popularitou, a to pre rôzne škandály - napríklad Bill Clinton pre škandál s Monikou Lewinskou a Ronald Reagan pre aféru Irán-Contra. Obaja však mali pred začiatkom škandálu také silné ratingy, že "búrke dokázali odolať".

Viac o téme: USADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu