Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obdobie prehliadania hrozby KĽDR končí: Svet strašia raketové skúšky

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA, Topky)

BRATISLAVA - Je viac než pravdepodobné, že sa obdobie komfortného prehliadania problému, ktorý Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) predstavuje pre svetovú bezpečnosť, postupne končí. Uviedol to analytik GLOBSEC Policy Institute Tomáš Nagy. Severná Kórea v piatok (28.7.) oznámila, že uskutočnila už druhý úspešný test medzikontinentálnej balistickej strely.

"Tento vývoj priamo súvisí s tým, že sa severokórejskému režimu podarilo pokročiť s vývojom balistického programu do fázy, ktorú už nemožno jednoducho definične odsúvať do roviny 'budúceho problému', keďže demonštrovaný pokrok v testoch rakiet Hwasong-14 iba za mesiac júl bol mimoriadne významný," upozornil analytik.

Podľa neho medzinárodné spoločenstvo nie je pripravené sa angažovať spôsobom, ktorý by dokázal zmeniť strategické smerovanie severokórejského režimu. V krátkodobom horizonte je teda možné očakávať ďalší vývoj v balistických spôsobilostiach KĽDR. "A to tak vo väzbe na predlžovanie akčného rádia rakiet, teda ich doletu, ako aj precizovania ich schopnosti zasiahnuť mienený cieľ," konštatoval.

Ďalej očakáva, že posledné raketové testy budú mať dosahy v troch rovinách. "Po prvé, je veľmi pravdepodobné, že sa miera sebaistoty a asertivity režimu v Pchjongjangu bude ďalej zvyšovať. Po druhé, verejný tlak na americkú administratívu môže spôsobiť, že sa Severná Kórea stane ich absolútnou bezpečnostno-politickou prioritou. A po tretie, medzinárodný tlak na robustnejšie angažovanie sa Číny, už nebudú môcť mocenské špičky v Pekingu tak elegantne odbíjať, ako tomu bolo doteraz," dodal Tomáš Nagy.

KĽDR v piatok potvrdila úspešné vypustenie druhej medzikontinentálnej balistickej rakety. Testu rakety Hwasong-14 sa prizeral osobne severokórejský vodca Kim Čong-un, informovala tlačová agentúra KCNA. Raketa preletela 998 kilometrov za približne 47 minút, kým dopadla do Japonského mora a dosiahla maximálnu výšku 3724 kilometrov. 

"Najnovší test potvrdil spoľahlivosť našej medzikontinentálnej balistickej rakety a rovnako tak spôsobilosť vypustiť ju prekvapujúcim spôsobom kdekoľvek a kedykoľvek. Vodca povedal, že americká pevnina je na dostrel," uviedla severokórejská tlačová agentúra.

Čína odmieta kritiku Trumpa 

"Krehká solidarita", ktorá sa črtala vo veci severokórejskej nukleárnej hrozby, "sa už rozpadla", keď sa po najnovšej skúške balistickej strely KĽDR z minulého piatka znova rozbehlo "pripisovanie viny", píše sa v dnešnom úvodníku tohto denníka vychádzajúceho v angličtine.

Trump v sobotu na sociálnej sieti napísal, že je "veľmi sklamaný z Číny", keďže sa podľa neho dostatočne neusiluje uplatniť svoj vplyv na Pchjongjang. "Čína by mohla ľahko vyriešiť tento problém," tvrdí šéf Bieleho domu s výčitkou voči Pekingu, že "oni neurobia pre nás NIČ so Severnou Kóreou, len rozprávajú".

Čínsky denník, naopak, zdôraznil, že "Peking má všetky dôvody, aby sa cítil nespravodlivo zaťažený úlohou, ktorú očividne" nemôže splniť sám. "Najmä keď sa usilovne snaží sprostredkovať mierové riešenie tejto krízy," dodal China Daily s konštatovaním, že Trumpova hrozba zvýšenia obchodného tlaku na Čínu ukazuje, že Washington a Peking "sa namiesto zbližovania ešte viac vzďaľujú".

Čínske štátne médiá, ktoré sú považované za neoficiálny hlas vlády, už v minulosti publikovali ostrejšie formulované reakcie na Trumpove vyjadrenia, zatiaľ čo čínske ministerstvo zahraničných vecí sa obvykle drží stručných stanovísk, analyzuje agentúra DPA. Na rozdiel od Trumpových víkendových vyhlásení americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson v utorok povedal, že USA nepripisujú Číne vinu za severokórejský problém.

Tillerson uviedol, že Spojené štáty od KĽDR chcú, aby sa vzdala programu vývoja jadrových zbraní, a nesnažia sa o zmenu režimu v tejto izolovanej komunistickej krajine ani o vojenský zásah voči nej. "Snažíme sa Severokórejčanom tlmočiť - nie sme váš nepriateľ. Nie sme pre vás hrozbou, ale vy predstavujete neprijateľnú hrozbu pre nás a my musíme reagovať," vyhlásil Tillerson.

USA budú podľa neho jedného dňa ochotné viesť rozhovory so Severnou Kóreou, zatiaľ však budú pokračovať vo vyvíjaní väčšieho tlaku na tamojší režim. Dialóg by totiž nebol osožný, keby si KĽDR mala ponechať nukleárne zbrane.

Viac o téme: KĽDRKórejská ľudovodemokratická republikaTomáš Nagy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu