Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Napätie v Bielom dome: Prezidenta a šéfa diplomacie rozdeľuje otázka Iránu

Donald Trump a Rex Tillerson
Donald Trump a Rex Tillerson (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon, File)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson v utorok povedal, že jeho vzťahy s prezidentom Donaldom Trumpom sú "dobré", aj keď priznal, že sa obaja nezhodujú v otázke tzv. jadrovej dohody s Iránom z roku 2015.

"On a ja máme rozdielne názory na veci ako JCPOA a na to, ako ju (túto dohodu) máme využiť," uviedol Tillerson pred novinármi vo Washingtone v zmienke o oficiálnom názve dohody, ktorým je Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA).

Šéf diplomacie USA v tejto súvislosti zdôraznil, že keby takéto názorové rozdiely nemali, zrejme by prezidentovi dobre neslúžil ako minister. Trump dohodu medzi Teheránom a šiestimi svetovými veľmocami o iránskom jadrovom programe už viackrát ostro kritizoval. Tillerson je podľa amerických médií čoraz viac frustrovaný Trumpom, ktorý najmä svojimi tweetmi často podkopáva jeho prácu ministra zahraničných vecí, píše agentúra DPA.

Obaja sa dostali do sporu aj v iných oblastiach, napríklad v životnom prostredí. Tillerson, bývalý šéf ropného a plynárenského koncernu Exxon Mobil, podporoval zotrvanie USA pri parížskej klimatickej dohode, Trump sa však rozhodol od nej odstúpiť. Keď v júni vypukla katarská kríza, Tillerson vyzval všetky strany na zdržanlivosť, pokým Trump si pripísal časť zásluh za rozpútanie sporu medzi Katarom a jeho arabskými susedmi.

Napriek všetkému Tillerson v utorok trval na tom, že s prezidentom majú dobré vzťahy. "Prezident mi opakovane vyjadril dôveru. Máme dobrý vzťah," povedal. "Volá mi neskoro v noci cez víkendy, keď mu niečo vojde do hlavy a chce sa rozprávať. Môže mi zavolať kedykoľvek, je to však veľmi otvorený vzťah, v ktorom mu môžem bez okolkov povedať svoje názory."

Viac o téme: Donald TrumpRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu