Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Katar otvára hranice turistom: Zrušil vízovú povinnosť pre 80 krajín, aj Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: sita/AP Photo/Kamran Jebreili, File)

DAUHA - Občania 80 krajín sveta môžu odteraz cestovať do Kataru bez toho, aby museli najskôr požiadať o víza. O uvoľnení vízového režimu s okamžitou platnosťou informoval dnes katarský úrad pre cestovný ruch.

Podľa údajov na jeho internetovej stránke visitqatar.qa majú občania 33 prevažne európskych krajín vrátane Slovenska nárok na tzv. vízovú výnimku s platnosťou 180 dní, ktorá im umožňuje stráviť v Katare najviac 90 dní, a to v rámci jedného alebo viacerých pobytov. V uvedenej skupine je aj Turecko, ktoré sa postavilo na stranu Kataru v terajšej diplomatickej kríze, týkajúcej sa tohto emirátu v Perzskom zálive. Občania 47 krajín v druhej skupine, kam patria i Rusko, Spojené štáty či Japonsko, môžu využiť vízovú výnimku na 30 dní s možnosťou predĺženia o ďalších 30 dní.

"Katar je teraz najotvorenejšou krajinou v tomto regióne," povedal šéf uvedeného vládneho úradu Hasan Ibráhím, ktorého citovala agentúra DPA. "Je nám potešením pozvať návštevníkov, aby objavovali našu známu pohostinnosť, kultúrne dedičstvo a prírodné poklady," dodal.

Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty prerušili 5. júna diplomatické styky s Katarom a zaviedli opatrenia na izoláciu tohto malého, ale bohatého emirátu. Dauhu obvinili z podporovania extrémistických skupín a vzniesli viacero požiadaviek. Boli medzi nimi aj ukončenie vysielania panarabskej televízie al-Džazíra, ktorú považujú za kritickú voči svojim vládam, obmedzenie vzťahov s Iránom či zatvorenie tureckej vojenskej základne. Katar obvinenia z podporovania extrémizmu dôrazne odmieta a postup arabských krajín označuje za politicky motivovanú očierňovaciu kampaň.

Viac o téme: VízaKatar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu