Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EÚ trvá na tom, že všetky strany musia rešpektovať jadrovú dohodu s Iránom

Federica Mogheriniová
Federica Mogheriniová (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia trvá na tom, že "všetky strany" musia rešpektovať jadrovú dohodu z júla 2015 medzi Iránom a svetovými mocnosťami a to aj napriek novým americkým sankciám proti Iránu, ktoré Teherán označil za "porušenie" tejto dohody. Uviedla dnes Catherine Rayová, hovorkyňa šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej.

Mogheriniová ako vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku predsedá spoločnej komisii na monitorovanie vykonávania dohody s Iránom. V sobotu (5.8.) sa v mene EÚ zúčastní v Teheráne na inaugurácii umierneného iránskeho prezidenta Hasana Rúháního.

"V tejto chvíli sa domnievame, že všetky strany splnili svoje záväzky vyplývajúce z tejto dohody. Očakávame, že to budú robiť aj naďalej," povedala Rayová. Pripomenula, že zasadnutie spoločnej komisie sa konalo 21. júla a bol na ňom "obšírne diskutovaný" iránsky pohľad na nové americké sankcie.

Americké sankcie sú zamerané na iránsky balistický program, dodržiavanie ľudských práv a podporu Teheránu pre skupiny ako je libanonský Hizballáh, v USA považovaný za teroristickú organizáciu. Nové sankcie sa špecificky netýkajú iránskeho jadrového programu, ktorý bol na základe dohody z roku 2015 zrušený.

Historická dohoda bola podpísaná v júli 2015 medzi Teheránom a svetovými mocnosťami s cieľom ukončiť viac ako desaťročie trvajúce napätie a diplomatickú izoláciu Iránu. Teherán ukončil svoje vojenské jadrové aktivity výmenou za zrušenie prísnych ekonomických sankcií zavedených medzinárodným spoločenstvom. V súlade s dohodou EÚ a USA v roku 2016 zrušili sankcie spojené s jadrovým programom, v platnosti však ostatné reštriktívne opatrenia, ktoré teraz USA ešte viac sprísňujú.

Viac o téme: IránEurópska úniaJadrová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu