Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Naliehavé varovanie odborníkov: Muži majú zásadný problém, hrozí vyhynutie ľudstva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

JERUZALEM - Muži v Európe, ale aj v ďalších západných regiónoch sveta, sa stretávajú s vytrvalým úbytkom spermií. Od roku 1973 do roku 2011 počet spermií v jednom mililitri semena mužov zo západných krajín klesol o 52,4 percenta. Tvrdia to vedci v štúdii zverejnenej v odbornom magazíne Human Reproduction Update.

Učiteľ (39) čakal na autobusovej zastávke: To, čo sa mu prihodilo potom, je ako z hororu

"Vzhľadom na význam spermií na mužskú plodnosť a ľudské zdravie je táto štúdia pre vedcov a zdravotné úrady po celom svete naliehavým varovaním," uviedol Hagaj Levine z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme, ktorý výskum viedol.

"Ak nezmeníme spôsob, akým žijeme, životné prostredie a chemické látky, ktorým sme vystavení, veľmi sa obávam toho, čo sa stane v budúcnosti," povedal podľa BBC. "Nakoniec môžeme mať problém, s reprodukciou vo všeobecnosti, a to môže znamenať zánik ľudského druhu," dodal.

"Funkčnosť spermií, ako je pohyblivosť, ale aj morfologické zmeny v tejto analýze neboli brané na zreteľ," upozornil Artur Mayerhofer z biomedicínskeho centra Mníchovskej univerzity, ktorý sa na vzniku štúdie nepodieľal. "Či z údajov vyplýva, že muži kvôli tomu skutočne prichádzajú o plodnosť, zostáva nejasné," citovala ho agentúra DPA.

Naliehavé varovanie odborníkov: Muži
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Klesajúci počet spermií je podľa Mayerhofera možno len špičkou ľadovca zdravotných problémov. Štúdia totiž poukazuje na znepokojujúci trend v náraste prípadov nádorov semenníkov, porúch zostupu semenníkov do mieška a ďalších ťažkostí vrátane všeobecných súvislostí s chorobnosťou a úmrtnosťou.

Levineho tím najskôr prešiel 7518 štúdií s údajmi o počte spermií, následne podľa prísnych kritérií vylúčil všetky analýzy, ktoré sa týkali napríklad neplodných mužov či tých, u ktorých sa zistili chronické ochorenia. Následne odborníci vyhodnotili 244 rozborov spermií zo 185 štúdií, ktoré sa týkali takmer 43.000 mužov.

Vedci skúmaných mužov rozdelili do dvoch regiónov, a to na krajiny západného štýlu života, čo je Európa, Severná Amerika a Austrália s Novým Zélandom, a na zvyšok sveta.

Naliehavé varovanie odborníkov: Muži
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Z výslednej štatistiky vyplýva, že v rokoch 1973 až 2011 klesal počet spermií v mililitri spermií západných mužov o 1,4 percenta ročne, kým v ostatných regiónoch sveta neboli žiadne štatisticky významné zmeny pozorované.

Na klesajúci počet spermií reaguje aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá znižuje štandardné hodnoty spermií vo svojej referenčnej vzorke. Aktuálne spodná hranica normy, ktorá je z roku 2010, udáva koncentráciu 15 miliónov spermií na mililiter semena. Štandard WHO z roku 1999 pritom ako limit určoval 20 miliónov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu