Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poriadny dar na privítanie Sessionsa: Salvadorské úrady zatkli stovky členov obávaného gangu

Jeff Sessions na návšteve väznice v San Salvadore. Zobraziť galériu (3)
Jeff Sessions na návšteve väznice v San Salvadore. (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

SAN SALVADOR - Salvádorské úrady zadržali 442 členov nadnárodného pouličného gangu Mara Salvatrucha. Spravili tak v stredu a štvrtok, počas návštevy amerického ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa, ktorý má v krajine diskutovať práve o problémoch s gangmi, migráciou, drogami a pašeráctvom.

Na operácii vo východnej časti krajiny spolupracovali polícia a špeciálna protigangová jednotka. Zadržaných budú stíhať v súvislosti s obvineniami z únosov a členstva v teroristickej organizácii.

Graffiti nadnárodného gangu Mara
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: AP Photo/Salvador Melendez, File)

Gangy sú zodpovedné za väčšinu zločinov spáchaných v Salvádore. Mara Salvatrucha pôsobí v celej Strednej Amerike aj v USA, pričom práve tam, v Los Angeles, vznikla v osemdesiatych rokoch 20. storočia.

V úrade kvôli Trumpovi

Americký minister spravodlivosti Jeff Sessions plánuje zotrvať vo svojej funkcii tak dlho, ako si bude želať prezident Donald Trump. Vyjadril sa tak po tom, ako dal Trump v priebehu posledného týždňa opakovane najavo, že nie je spokojný s jeho pôsobením.

Jeff Sessions
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke, File)

"Slúžim tak, aby som uspokojil prezidenta. Bol som o tom presvedčený už od toho dňa, ako som vzal túto prácu," povedal Sessions pre agentúru AP počas štvrtkovej návštevy Salvádoru. Zároveň pripustil, že Trump má plné právo nájsť si iného ministra spravodlivosti. Sessions napriek tomu tvrdí, že medzí ním a prezidentom panuje "súlad hodnôt a presvedčení" a má preto záujem naďalej presadzovať jeho agendu "tak dlho, ako to bude považovať za vhodné".

Agentúra AP v uplynulých dňoch informovala, že Trump sa údajne zhováral so svojimi poradcami o možnom odvolaní Sessionsa. Šéf Bieleho domu je totiž stále pobúrený rozhodnutím ministra zostať mimo vyšetrovania údajných zásahov Ruska do vlaňajších prezidentských volieb v USA.

Viac o téme: MafiaGangSalvadorJeff SessionsMara Salvatrucha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu