Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prevádzačovi hrozí za smrť desiatich pasažierov najkrutejší trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SAN ANTONIO - Šoféra rozpáleného ťahača s návesom, ktorý bol odstavený pred obchodným domom Walmart v meste San Antonio v americkom štáte Texas, obvinili dnes zo smrti desiatich jeho pasažierov a hrozí mu trest smrti. Informovala o tom agentúra AP.

James Matthew Bradley Jr. (60) z floridského Clearwateru mal ilegálne prevážať migrantov s cieľom finančného zisku, čo sa však skončilo smrťou niektorých z nich. Úrady objavili cez víkend v preplnenom návese s nefunkčnou klimatizáciou osem tiel a ďalšie dve osoby zomreli v nemocnici. Je možné, že počet obetí ešte stúpne, keďže takmer 20 ďalších je vo veľmi zlom stave - mnohí z nich trpeli extrémnou dehydratáciou a úpalom.

Polícia posudzuje prípad ako "trestný čin pašovania ľudí" a pracuje na identifikovaní nájdených osôb. Prinajmenšom niekoľkí sú z Mexika a z Guatemaly, uviedli diplomati z oboch krajín. San Antonio v Texase je od hranice s Mexikom vzdialené iba niekoľko hodín cesty autom. Na základe výpovedí tých, čo prežili, bolo v jednom momente cesty v návese viac ako sto ľudí. Záchranári našli vnútri 39 ľudí a zvyšok zrejme ušiel alebo sa vydal autostopom do ďalších destinácií.

V žalobe sa píše, že migranti sa striedali pri otvore v návese, aby sa mohli nadýchnuť, a búchali na jeho steny s cieľom upútať pozornosť šoféra. Ten vyšetrovateľom povedal, že nevedel o tom, že má v návese ľudí, až kým nezaparkoval a nešiel na WC. Uviedol, že náves bol predaný a on ho mal previezť zo štátu Iowa do texaského Brownsvillu. Dvere otvoril až po tom, ako počul búchanie, a bol prekvapený, keď ho k zemi zrazili "španielski" ľudia.

Nezavolal však núdzovú linku, aj keď si uvedomil, že niekoľko ľudí je mŕtvych, píše sa v žalobe. Ide o najnovší prípad pašovania ľudí v nákladnom vozidle, ktoré sa skončili v USA tragédiou. Pri jednom z najvážnejších prípadov sa v roku 2003 v texaskom meste Victoria udusilo v uzamknutom návese 19 migrantov.

Viac o téme: PrevádzačSan Antonio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu