Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruský lobista priniesol nové informácie o zákulisnom stretnutí: Chceli len špinu

Donald Trump Jr.
Donald Trump Jr. (Zdroj: AP Photo/Carolyn Kaster, File)

WASHINGTON - Americké médiá vypátrali v piatok ďalšiu osobu, ktorá bola prítomná na júnovom rokovaní medzi najstarším synom amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruskou právničkou Nataliou Veseľnickou, od ktorého si Trumpov tím sľuboval získanie diskreditujúcich materiálov na Trumpovu protikandidátku Hillary Clintonovú. Okrem Veseľnickej, Donalda Trumpa mladšieho, prezidentovho zaťa Jareda Kushnera a vtedajšieho šéfa Trmpovej prezidentskej kampane Paula Manaforta sa na stretnutí zúčastnil aj rusko-americký lobista Rinat Achmetšin.

Achmetšin podľa viacerých informácií pracoval ešte pred rozpadom Sovietskeho zväzu pre sovietsku tajnú službu, hoci tieto informácie dnes popiera. Tesne po rozpade Sovietskeho zväzu emigroval do Spojených štátov, kde požiadal o občianstvo a v roku 2009 ho aj získal. Odvtedy pôsobí ako lobista a podľa amerických médií je známy predovšetkým presadzovaním záujmov ruských firiem.

Prítomnosť Achmetšina na stretnutí, ktoré už týždeň hýbe americkou politickou scénou, nechcel potvrdiť ani jeden z ďalších účastníkov stretnutia, nakoniec ho však agentúre Associated Press (AP) potvrdil sám Achmetšin a popísal jej aj priebeh stretnutia. Trump junior podľa neho požiadal Veseľnickú, aby mu odovzdala dôkazy o údajnom nelegálnom financovaní predvolebnej kampane Clintonovej. Ruská právnička však odvetila, že žiadne takéto informácie nemá, a od tohto momentu sa už americkí účastníci podľa Achmetšina "nemohli dočkať, kedy sa stretnutie skončí". Veseľnická podľa neho na stretnutie priniesla aj veľký fascikel s papiermi, nepamätá si však, či ho so sebou aj odniesla, alebo ho nechala Trumpovmu synovi.

Informácie o stretnutí s Veseľnickou, ktoré sa konalo tesne po tom, ako Trump získal nomináciu Republikánskej strany do súboja o post prezidenta, priniesol cez víkend ako prvý americký denník The New York Times. Trump junior sa následne v utorok rozhodol pre nečakaný krok, keď zverejnil kompletnú e-mailovú komunikáciu s britským hudobným publicistom Robom Goldstoneom, ktorá stretnutiu predchádzala. Práve Goldstone mal byť v centre snáh prepojiť Trumpov volebný tím s ľuďmi z okolia Kremľa.

V e-mailoch píše Goldstone o existencii diskreditačných materiálov na Clintonovú, ktorých odovzdanie do rúk Trumpovcom bude podľa neho "súčasťou podpory pre pána Trumpa zo strany Ruska a jeho vlády". "Mali by byť pre Vášho otca veľmi užitočné," píše o dokumentoch Goldstone. Trumpov syn, ktorý maily zverejnil podľa vlastných slov v snahe byť úplne transparentný, obhajuje svoj súhlas s o stretnutím argumentom, že je úplne normálne, keď členovia volebných tímov hľadajú poškodzujúce informácie o protivníkoch.

Ruské vedenie sa od celej kauzy aj od všetkých osôb, ktoré boli na júnovom stretnutí v New Yorku dištancuje a tvrdí, že do amerických prezidentských volieb sa nepokúšalo nijako zasahovať. Kremeľ už postupne vyhlásil, že nepozná ani ruskú právničku Veseľnickú, ani sprostredkovateľa Goldstonea, a v piatok krátko po zverejnení informácie o prítomnosti Achmetšina na stretnutí už stihol vyhlásiť aj to, že nepozná ani jeho.

Minimálne v prípade právničky Veseľnickej sa však dá podľa amerických médií len veľmi ťažko predstaviť, že by ju v Kremli nepoznali. Ako informuje The New York Times, Veselnická je právnou zástupkyňou viacerých ruských firiem, ktoré sú na zozname západných sankcií a jej pracovnou náplňou je presviedčať predstaviteľov západných krajín, aby sankcie zrušili.

Viac o téme: RuskoDonald TrumpDonald Trump Jr.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu