Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Samovražedné útoky v Nigérii: Najmenej 19 mŕtvych, podozriví teroristi z Boko Haram

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ABUJA - Najmenej 19 ľudí prišlo o život a ďalších 23 utrpelo zranenia pri sérii samovražedných atentátov v meste Maiduguri na severozápade Nigérie. S odvolaním na políciu to dnes uviedla agentúra AP. Z útokov, ktoré sa odohrali v utorok neskoro večer, je podozrivá nigérijská teroristická skupina Boko Haram.

Štyri samovražední atentátnici zaútočili na troch rôznych miestach v Maiduguri. Podľa hovorcu polície bolo 12 mŕtvych členov civilnej obrany a zvyšných sedem zomrelo pri ďalšom útoku, keď sa zhromaždili nad mŕtvymi.

Medzi atentátnikmi bola najmenej jedna žena, povedal agentúre AP Danbatta Bello z civilnej obrany. Dodal tiež, že útočníci úmyselne cielili na jeho kolegov, ktorí boli v službe. "Na jedno z našich stanovíšť opevnenej vrecami s pieskom sa vkradla mladá žena ... a odpálila sa, zabila troch z našich mužov," dodal Bella. "Zároveň došlo k útoku u predajcu čaju, kam si zašlo počas pauzy na večeru sedem z našich mužov a boli zabití," povedal ďalej Bello.

Boko Haram do útokov čoraz častejšie zapája ženy a dievčatá. Niektoré mladé ženy, ktoré z tejto extrémistické skupiny utiekli, podali správy o tom, že islamisti dievčatá nútia páchať sebevražededné útoky pomocou drog, napísala agentúra AP.

Radikáli z Boko Haram bojujú od roku 2009 proti centrálnej nigérijskej vláde a požadujú zriadenie kalifátu, ktorý bude spravovaný podľa zásad islamského práva šaría. Pri násilnostiach pripisovaných Boko Haram bolo zabitých vyše 20.000 ľudí a viac ako dva milióny ľudí kvôli nim opustili svoje domovy.

Viac o téme: Samovražedný útokNigériaBoko Haram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu