Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tillerson diskutoval v Katare o miestnej kríze: Spojené štáty hľadajú východisko

Rex Tillerson a šejk Tamim Bin Hamad Al Thani
Rex Tillerson a šejk Tamim Bin Hamad Al Thani (Zdroj: Alexander W. Riedel/US State Department via AP)

DAUHA - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson sa dnes v Dauhe stretol s katarským emirom Tamímom ibn Hamadom Al Sáním. Jeho návšteva je súčasťou cesty po regióne s cieľom vyriešiť krízu v Perzskom zálive, ktorá sa vystupňovala po tom, ako niekoľko arabských štátov prerušilo styky s Katarom.

Po schôdzke s 37-ročným emirom sa Tillerson označil za "priateľa regiónu" a vyjadril nádej, že dôjde k pokroku pri snahe o ukončenie krízy. Kataru vyslovil aj istú politickú podporu, uviedla agentúra AP. "Myslím si, že Katar vyjadruje dosť jasne svoje postoje, a to je podľa mňa veľmi rozumné," povedal šéf americkej diplomacie.

V pondelok sa Tillerson stretol v Kuvajte s tamojším vládcom emirom Sabáhom Ahmadom Džábirom as-Sabáhom. Po schôdzke so svojím kuvajtským náprotivkom Muhammadom Sabáhom as-Sálimom as-Sabáhom a britským poradcom pre národnú bezpečnosť Markom Sedwillom vyzvali v spoločnom vyhlásení na "skoré ukončenie krízy v Perzskom zálive prostredníctvom dialógu".

Americký minister zahraničných vecí sa so svojimi rezortnými partnermi zo štyroch arabských krajín, ktoré bojkotujú Katar, zíde v stredu v saudskoarabskej Džidde. Informovalo o tom dnes egyptské ministerstvo zahraničných vecí s tým, že stretnutie je v súlade so záujmami štyroch krajín posilniť koordináciu a podčiarknuť solidaritu v súvislosti so spôsobmi zaobchádzania s Katarom v budúcnosti.

Kríza vypukla, keď Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt prerušili s Katarom začiatkom júna diplomatické vzťahy a dopravné spojenie ohľadom obvinení, že Dauha podporuje islamistické skupiny. Tieto krajiny tiež uvalili na Katar pozemnú, vzdušnú a námornú blokádu, informujú agentúry Reuters a DPA.

Katar neskôr zverejnil zoznam 13 požiadaviek, ktoré voči nemu vzniesli zmienené štáty. Požiadavky tlmočil Kataru Kuvajt, ktorý zohráva úlohu sprostredkovateľa. Medzi požiadavkami bolo zoslabenie vzťahov s Iránom ako regionálnym rivalom Saudskej Arábie, zastavenie podpory džihádistov či zatvorenie spravodajskej stanice al-Džazíra. Požiadavky Dauha odmietla a štvorica arabských krajín pohrozila prijatím ďalších sankcií.

Rijád obviňuje Dauhu z financovania extrémistických organizácií, čo však Katar odmieta. Experti vnímajú blokádu ako pokus Saudskoarabov o pribrzdenie narastajúceho vplyvu katarskej zahraničnej politiky. Kríza postihla cestovný ruch, dovoz potravín do Kataru, vyvolala v Perzskom zálive napätie a zneistila podnikateľov.

Viac o téme: KatarRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu